Obama viziteză lagărul de la Buchenwald însoţit de Elie Wiesel - GALERIE FOTO

Preşedintele american, Barack Obama, a ajuns joi în Germania, unde va vizita unul dintre locurile simbolice ale Holocaustului, fostul lagăr de concentrare de la Buchenwald, însoţit de cancelarul german, Angela Merkel, şi de scriitorul american de origine română Elie Wiesel.

1420 afișări
Imaginea articolului Obama viziteză lagărul de la Buchenwald însoţit de Elie Wiesel - GALERIE FOTO

Obama viziteză lagărul de la Buchenwald însoţit de Elie Wiesel (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Obama a ajuns joi seara la Dresda venind de la Cairo, unde a pledat ferm pentru o nouă eră în relaţiile între Statele Unite şi lumea musulmană, condamnând totodată ferm negarea Holocaustului.

GALERIE FOTO

El va vizitat după-amiază fostul lagăr de concentrare de la Buchenwald, unde au murit circa 56.000 de persoane. În cadrul acestei vizite, care constituie principala etapă a vizitei în Germania, Obama va fi însoţit de cancelarul german Angela Merkel şi laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului.

Scriitor american de origine română, el a fost închis la Buchenwald până la sosirea armatei americane în 1945, în timp ce tatăl său murise aici cu cu câteva luni înainte din cauza dizenteriei.

"A fost ceva foarte intens, foarte emoţionant", a declarat Wiesel, în vârstă de 80 de ani. "Am convingerea că acest preşedinte va fi afectat de ceea ce va vedea".

Obama se va întâlni de asemenea cu supravieţuitori şi urmaşi ai surpavieţuitorilor acestui lagăr de care îl leagă istoria familiei sale: unul dintre unchii săi, Charlie Payne, a fost soldat în armata a treia americană şi a participat la eliberarea Ohruf, un lagăr de muncă anexat lagărului Buchenwald, distrus de Armata Roşie.

Payne (84 de ani), a decis să nu îl însoţească pe nepotul său din motive de sănătate, decât sâmbătă la comemorarea Debarcării în Normandia.

În cursul dimineaţii, preşedintele Obama va discuta cu Angela Merkel la Dresda, "Florenţa (insulei ) Elba", distrusă de bombardamentele anglo-americane care s-au soldat cu 35.000 de morţi în februarie 1945, potrivit unor estimări generale.

Această etapă stârneşte deja controverse, cel puţin pe Internet: extrema dreaptă germană, care comemorează tragedia şi manifestează în fiecare an la 13 februarie la Dresda împotriva "imperialismului american", cere ca Statele Unite să îşi ceară scuze.

De asemenea, în Statele Unite, analiştii conservatori au criticat opţiunea pentru această vizită şi au avertizat cu privire la eventuale scuze din partea Americii.

Înainte de a pleca spre Paris, Obama se va deplasa la spitalul militar american din Landstuhl, unde sunt trataţi militarii răniţi în Irak sau Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici