Oficial german: O treime din muncitorii români nu au niciun fel de pregătire profesională

O treime din muncitorii români şi bulgari care ajung în Germania nu au niciun fel de pregătire profesională şi au cunoştinţe reduse de limba germană, a declarat directorul Agenţiei Federală pentru Muncă, Heinrich Alt, într-un interviu publicat, joi, de cotidianul Rheinische Post.

422 afișări
Imaginea articolului Oficial german: O treime din muncitorii români nu au niciun fel de pregătire profesională

Oficial german: O treime din muncitorii români nu au niciun fel de pregătire profesională (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"În acest an ne aşteptăm să vină în Germania 70.000 de români şi bulgari. Mulţi au o calificare bună, totuşi o treime din emigranţii din România şi Bulgaria nu au niciun fel de pregătire profesională şi au cunoştinţe de limba germană greu de valorificat. Prin urmare, este dificil pentru ei să-şi găsească un loc de muncă", a precizat Heinrich Alt pentru Rheinische Post.

Directorul Agenţiei Federale pentru Muncă (BA) a mai spus că numărul cetăţenilor din aceste ţări care beneficiază de Hartz-IV (ajutoare sociale şi de şomaj) este în creştere. "Faţă de 2007, numărul românilor care primesc ajutor în cadrul Hartz-IV s-a dublat, ajungând la 14.700. În aceaşi perioadă, numărul bulgarilor a crescut de patru ori, la 15.300. De asemenea, se observă că în regiunile cu un şomaj ridicat sunt mulţi bulgari şi români fără un loc de muncă. Astfel, nivelul şomerilor bulgari se ridică la 7% în München, la 32% în Duisburg", a precizat Alt.

Întrebat ce impact va avea ridicarea restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014, directorul Agenţiei a precizat că există multe ramuri în industria Germaniei unde este nevoie de forţă de muncă.

Potrivit estimărilor Institutului de Cercetare IAB, între 100.000 şi 180.000 de emigranţi din Bulgaria şi România îşi vor căuta un loc de muncă în Germania, anul viitor. "Trebuie să ne asigurăm că imigranţii vor putea să stea pe propriile picioare, printr-o bună integrare pe piaţa muncii", a mai spus Heinrich Alt.

Acesta a mai explicat că BA caută colaboratori care să ştie română şi bulgară pentru a-i ajuta pe emigranţi în limba lor maternă şi organizează cursuri de limbă germană. Totodată, se va implica în organizarea unor târguri de joburi destinate străinilor, precum cel de la Düsseldorf, care va avea loc în perioada 20-21 noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici