Olanda: România şi Bulgaria nu pot adera la spaţiul Schengen în "acest stadiu"

Olanda a apreciat miercuri că România şi Bulgaria nu pot adera la spaţiul Schengen în "acest stadiu", alăturându-se astfel poziţiilor exprimate anterior de Franţa şi Germania.

108 afișări
Imaginea articolului Olanda: România şi Bulgaria nu pot adera la spaţiul Schengen în "acest stadiu"

Olanda: România şi Bulgaria nu pot adera la spaţiul Schengen în "acest stadiu" (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Suntem de acord cu Franţa, Germania, Finlanda şi alte ţări pentru a spune că România şi Bulgaria nu pot, în acest stadiu, să adere la spaţiul Schengen", a declarat ministrul olandez al Afacerilor Europene, Ben Knapen, în cadrul unei conferinţe de presă, la Paris, la finalul unei întrevederi cu omologul său francez, Laurent Wauquiez.

"Potrivit rapoartelor redactate de Comisie, prea multe puncte sunt deficiente pentru ca România şi Bulgaria să poată adera la spaţiul Schengen (...). Am decis să lucrăm la definirea unui ansamblu de criterii de respectat şi, pornind de aici, să punem la punct o foaie de parcurs pentru aderarea la spaţiul Schengen", a continuat ministrul.

La rândul său, Laurent Wauquiez a refuzat ideea unui "calendar" cu "date artificiale".

"Da, România şi Bulgaria au vocaţia de a intra în spaţiul Schengen, au depus eforturi imense pentru a ameliora eficacitatea la frontiere, lupta împotriva corupţiei, sistemul judiciar (...), dar criteriile nu sunt îndeplinite", a afirmat el, în condiţiile în care relaţiile dintre Paris şi Bucureşti s-au răcit din cauza acestui dosar.

Franţa şi Germania au decis, la 21 decembrie, să blocheze aderarea, în martie 2011, a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, insistând asupra carenţelor Sofiei şi Bucureştiului în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.

Finlanda a adoptat această poziţie la 20 ianuarie, iar Norvegia şi-a exprimat rezervele asupra aderării celor două ţări la 4 februarie.

Spaţiul Schengen include 25 de state membre şi permite unui număr de peste 400 de milioane de cetăţeni să circule liber din Finlanda până în Grecia şi din Portugalia până în Polonia, fără a fi nevoiţi să prezinte paşapoartele.

Numai Marea Britanie şi Irlanda, două ţări insulare, au decis să rămână în afară. Dar trei state care nu fac parte din Uniunea Europeană - Elveţia, Norvegia şi Islanda - au aderat la spaţiul Schengen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici