Operaţiunea Mushtarak din Afganistan progresează mai lent decât era prevăzut

Vasta ofensivă purtată de NATO şi forţele afgane în sudul Afganistanului progresează mai lent decât era prevăzut, din cauza rezistenţei talibanilor, în special a bombelor pe care aceştia le-au amplasat la marginea drumurilor, a admis luni şeful Pentagonului, Robert Gates.

38 afișări
Imaginea articolului Operaţiunea Mushtarak din Afganistan progresează mai lent decât era prevăzut

Operaţiunea Mushtarak din Afganistan progresează mai lent decât era prevăzut (Imagine: Mediafax Foto)

Operaţiunea Mushtarak (Împreună, în limba dari), care mobilizează, de la 13 februarie, 15.000 de militari din cadrul forţelor afgane şi internaţionale, "merge mai lent decât era prevăzut", dar în niciun caz acest lucru nu pune în discuţie strategia adoptată de generalul Stanley McChrystal, comandantul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) din cadrul NATO, a declarat într-o conferinţă secretarul american al Apărării.

"În pofida faptului că este mai lentă decât s-a prevăzut, (...) progresăm constant", a subliniat şeful Statului Major Interarme, Michael Mullen, prezent alături de Gates.

Amiralul Mullen a avertizat împotriva tentaţiei de a trage concluzii asupra acestei ofensive majore care are ca scop preluarea controlului asupra Marjah, un fost fief al talibanilor în provincia Helmand.

Potrivit generalului britanic Nick Carter, aflat la conducerea forţelor NATO în sudul Afganistanului, operaţiunea, în cursul căreia au fost deja ucişi 14 militari din cadrul NATO şi un miliar afgan, ar putea dura aproximativ o lună.

Robert Gates i-a felicitat, de asemenea, pe pakistanezi pentru capturarea mai multor lideri talibani, fără a da detalii asupra acestor operaţiuni, la care, potrivit unor surse, ar fi participat şi CIA.

Postul de televiziune Fox a anunţat duminică arestarea în nord-vestul Pakistanului a unuia dintre cei mai căutaţi zece lideri talibani, capturarea celui de al patrulea lider taliban de rang înalt, într-un interval de câteva zile.

Acest lucru arată că Islamabadul face "progrese reale" în lupta împotriva extremiştilor islamişti, a apreciat secretarul Apărării.

"Recentele evenimente nu sunt altceva decât un semnal pozitiv privind hotărârea Pakistanului de a stabiliza această regiune de frontieră", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici