Opoziţia siriană anunţă că s-au făcut "paşi" în negocierile de la Geneva

Opoziţia siriană a anunţat miercuri că s-au făcut "paşi" în negocierile cu reprezentanţii regimului de la Damasc, care au loc la Geneva, sub medierea ONU, afirmând că problema crucială a guvernului de tranziţie a fost evocată "pentru prima oară".

111 afișări
Imaginea articolului Opoziţia siriană anunţă că s-au făcut "paşi" în negocierile de la Geneva

Louai Safi, membru al opoziţiei siriene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am observat azi un pas înainte, deoarece pentru prima oară suntem pe punctul de a discuta despre autoritatea guvernamentală de tranziţie, astfel încât să punem capăt dictaturii, luptelor şi mizeriei din Siria", a declarat Louai Safi, membru al opoziţiei siriene, la finalul unei prime runde de discuţii desfăşurate sub conducerea mediatorului Lakhdar Brahimi. Regimul sirian nu a reacţionat la această declaraţie.

Înfiinţarea unei autorităţi guvernamentale de tranziţie este prevăzută în acordul Geneva I, adoptat în iunie 2012 de marile puteri, şi care se află în centrul discuţiilor de la Geneva.

Interpretarea acestui text de către cele două tabere este totalmente opusă: opoziţia consideră că Geneva I deschide calea spre o tranziţie fără preşedintele Bashar al-Assad, în timp ce Damascul exclude scenariul şi apreciază că textul face referire în primul rând la încheierea confruntărilor.

Louai Safi a anunţat că reacţia regimului "nu este încurajatoare, deoarece a evitat să discute despre autoritatea guvernamentală de tranziţie şi a prefereat să se concentreze pe problema terorismului", termen folost de puterea de la Damasc pentru rebelii sirieni. "Nu au acceptat propunerea noastră, dar au început să discute în cadrul Geneva I", a adăugat el.

Discuţiile între reprezentanţii regimului de la Damasc şi membrii opoziţiei siriene au început sâmbătă la Geneva şi sunt blocate de problema guvernului de tranziţie şi a măsurilor în plan umanitar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici