Opt activişti Greenpeace, arestaţi în cadrul unei acţiuni împotriva exploatării petrolului arctic

Opt activişti Greenpeace au fost arestaţi, marţi, la Geneva în cadrul unei acţiuni împotriva Gazprom organizate în faţa şi în interiorul hotelului care găzduieşte conferinţa Global Energy 2013, sponsorizată în principal de grupul industrial rus, a anunţat poliţia locală.

76 afișări
Imaginea articolului Opt activişti Greenpeace, arestaţi în cadrul unei acţiuni împotriva exploatării petrolului arctic

Opt activişti Greenpeace, arestaţi în cadrul unei acţiuni împotriva exploatării petrolului arctic (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Opt activişti au fost arestaţi pentru a fi interogaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Geneva, Jean-Philippe Brandt, care a adăugat că nu ştie cât timp vor rămâne în arest.

"Deşeurile Arcticii, aduse în casele voastre de Gazprom", au denuţat protestatarii într-un banner, postat pe faţada hotelului de lux President Wilson, unde are loc conferinţa, potrivit unei înregistrări video.

De asemenea, ei au adus în faţa hotelului de lux un morman de zăpadă artificială poluată cu petrol extras de Gazprom, iar unii dintre ei, deghizaţi în urşi polari, au mers pe ea.

Mai mulţi protestatari deghizaţi în chelneri au pătruns ulterior în interiorul clădirii şi au servit participanţii la conferinţă cu cocteiluri "Black Swan" ("Lebăda Neagră"), termenul industrial care desemnează o deversare de petrol, în care înotau urşi albi în miniatură.

O tânără s-a dat drept o reprezentantă a Gazprom şi a încercat să citească un mesaj împotriva activităţilor companiei ruse, însă agenţii de securitate au evacuat-o imediat din sală.

Potrivit unui comunicat Greenpeace, discursul tinerei a fost difuzat în cele din urmă mulţumită unui sistem audio instalat în sală. "Greenpeace şi milioane de apărători ai Arcticii din lume nu vor fi reduşi la tăcere de Gazprom sau alte companii, precum Shell, de exemplu, care doreşte să exploateze zăcămintele sale", anunţa mesajul audio, potrivit ONG-ului.

Protestatarii au evocat de asemenea cazul celor 30 de colegi arestaţi în septembrie în Rusia, apoi eliberaţi pe cauţiune, după o acţiune împotriva unei platforme petroliere a Gazprom din zona rusă a Oceanului Arctic.

"Petrolul din Arctica nu poate fi utilizat fără a provoca o schimbare climatică radicală", mai anunţa mesajul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici