Pakistanul nu va preda Indiei suspecţii arestaţi în cazul atacurilor de la Bombay

Pakistanul nu va preda Indiei persoanele arestate recent, în ancheta privind atacurile de la Bombay, ci le va judeca el însuşi dacă acestea sunt suspectate că au participat la atentate, declarând-se pregătit să facă faţă unui nou război, dacă New Delhi va avea o iniţiativă militară, a anunţat ministrul pakistanez de Externe, Shah Mehmood Qureshi.

17 afișări
Imaginea articolului Pakistanul nu va preda Indiei suspecţii arestaţi în cazul atacurilor de la Bombay

Shah Mehmood Qureshi, ministrul pakistanez de externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Supuse unor presiuni intense din partea Indiei şi în special din partea Washingtonului, autorităţile pakistaneze au arestat 16 suspecţi apropiaţi sau cu legături directe cu gruparea islamistă Lashkar-e-Taiba, acuzată de New Delhi că ar fi organizat atacurile de la Bombay.

Potrivit Indiei, printre ei figurează unul dintre principalii presupuşi organizatori ai atacurilor, Zaki-ur-Rehman Lakhvi.

"Aceste arestări au loc în cadrul propriei noastre anchete. Chiar dacă acuzaţiile (indiene) împotriva lor sunt demonstrate, nu îi vom preda Indiei", a declarat el într-un discurs susţinut la Multan, în centrul Pakistanului.

"Îi vom judeca noi înşine pe cei care au fost arestaţi în virtutea legii pakistaneze", a adăugat el.

India a trimis o listă de suspecţi Pakistanului şi cere extrădarea acestora, ameninţând voalat cu represalii în cazul refuzului.

India şi Pakistanul, două puteri nucleare, s-au confruntat în trei războaie de la înfiinţarea lor, în 1947.

Statele Unite încearcă de asemenea să facă presiuni asupra Pakistanului pentru a colabora "pe deplin" şi să tempereze India dându-i asigurări că Islamabadul, la rândul său victimă a unui val de atentate islamiste fără precedent în ultimele 16 luni, va face tot posibilul pentru a-i pedepsi pe vinovaţi, după cum au promis oficialii pakistanezi în mod repetat.

Presa indiană menţionează însă în ultimele zile posibilitatea declanşării unor atacuri indiene strict împotriva taberelor de antrenament ale combatanţilor islamişti de peste graniţă, în cazul în care forţele pakistaneze nu iau măsuri.

"Nu vrem război, dar suntem întru totul pregătiţi dacă acesta ne va fi impus", a averizat Qureshi. "Nu vom uita responsabilitatea de a ne apăra ţara".

"Acesta este un mesaj clar: suntem pentru prietenie, preţuim pacea şi dorim stabilitate în regiune, dar aceasta nu trebuie interpretată ca o slăbiciune", a conchis acesta.

Aceasta este pentru prima dată de la acutizarea crizei indo-pakistaneze în urma atacurilor de la Bombay, când Pakistanul foloseşte un limbaj atât de dur.

Revenind recent dintr-o misiune în cele două state menită să reducă tensiunile, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice a apreciat că arestările din ultimele zile reprezintă "un gest pozitiv", potrivit purtătorului său de cuvânt, Sean McCormack.

"Nu există nici o îndoială, Pakistanul a făcut un pas pozitiv", a confirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Dana Perino.

La 13 decembrie 2001, atacul asupra Parlamentului indian de la New Delhi de către un comando islamist, soldat cu moartea a zece persoane a fost atribuit de India grupării Lashkar-e-Taiba, cele două state fiind pe punctul de a intra într-un al patrulea război, evitat la limită datorită diplomaţiei americane.

În prezent, situaţia este şi mai dramatică, nici Statele Unite, nici India şi nici Pakistanul neputându-şi permite luxul unui război, apreciază în unanimitate experţii din regiune, diplomaţii, dar şi oficialii pakistanezi.

Zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, situate la frontiera cu Afganistanul, au devenit fiefuri ale talibanilor şi al-Qaida. Washingtonul a câştigat Islamabadul ca aliat cheie în "războiul împotriva terorismului", unde acesta duce din vară o ofensivă puternică.

Pakistanul a avertizat însă că cea mai simplă mişcare a trupelor indiene către frontieră va determina în mod automat retragerea armatei sale din zonele tribale pentru a le mobiliza la frontiera indo-pakistaneză, acesta fiind scenariul de care se tem Statele Unite, copleşite de războiul înpotriva insurgenţei talibane.

Citeşte şi:

Ultimul bilanţ al atacurilor din Bombay - 188 de morţi

India este mai "furioasă" ca niciodată în urma atacurilor din Bombay

India are "dovezi" privind o legătură între atacatorii din Bombay şi Pakistan

India cere Pakistanului să îi predea suspecţi în cazul atentatelor din Bombay

India nu ia în considerare acţiuni militare împotriva Pakistanului

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici