Papa Francisc a recunoscut corupţia şi existenţa unui grup de lobby gay în cadrul Curiei romane

Papa Francisc a recunoscut dificultatea reformării Curiei romane, evocând un "curent de corupţie" şi existenţa unui grup de "lobby gay", potrivit unor clerici latino-americani care au prezentat un rezumat al unei întâlniri recente cu Papa.

578 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a recunoscut corupţia şi existenţa unui grup de lobby gay în cadrul Curiei romane

Papa Francisc a recunoscut corupţia şi existenţa unui grup de lobby gay în cadrul Curiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat despre acest lucru, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, preotul Federico Lombardi, a subliniat că este vorba despre o "întâlnire privată", la care nu a fost prezent, despre care "nu are niciun comentariu de făcut" şi nu "poate judeca".

Reforma Curiei (Guvernul Bisericii Catolice), vrută de "aproape toţi cardinalii" în cursul unor reuniuni pregătitoare în cadrul ultimului Conclav, este un demers "dificil", a recunoscut Papa, într-o audienţă acordată la 6 iunie unor reprezentanţi ai Confederaţiei Latino-americane şi Caraibilor a credincioşilor şi credincioaselor (CLAR).

Potrivit unei sinteze a acestei întâlniri de aproximativ o oră, prezentate la 11 iunie de site-ul catolic progresist Reflexión y Liberación, dezvăluită marţi de presă la Roma, Papa a adăugat că "în (cadrul) Curiei există oameni cu adevărat sfinţi, dar există şi un curent de corupţie".

"Se vorbeşte despre (un grup de) «lobby gay» şi este adevărat, el există. Trebuie să vedem ce putem face", a mai declarat Francisc, potrivit acestui rezumat.

"Eu nu pot să fac eu-însumi reforma", continuă el, recunoscând că este foarte "dezorganizat". Acest efort va fi susţinut de un grup de opt cardinali pe care Papa i-a numit şi care urmează să se reunească pentru prima dată, în mod oficial, la Roma, în octombrie.

Dacă aceste declaraţii sunt autentice, ar fi pentru prima dată când un papă a vorbit atât de direct despre o problemă atât de sensibilă.

Înaintea alegerii Papei Francisc, o serie de ziare italiene au evocat existenţa unui grup de "lobby gay", care ar fi totodată un grup de presiune şi victima şantajării unor prelaţi la Vatican.

Existenţa acestei reţele l-ar fi bulversat pe Benedict al XVI-lea şi ar fi contribuit la decizia sa de a demisiona. Însă Vaticanul a dezminţit cu fermitate aceste "bârfe, dezinformări şi calomnii".

Dar, de foarte mult timp, circulă informaţii despre orientarea homosexuală a unor clerici, care ar întreţine relaţii, în cea mai mare discreţie, în exteriorul micului stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici