Papa Francisc denunţă "bolile" care ameninţă administraţia Sfântului Scaun

Papa Francisc a prezentat în faţa membrilor Curiei o listă a păcatelor care ameninţă administraţia Sfântului Scaun, denunţând, printre altele, un "Alzheimer spiritual", într-un discurs care arată intransigenţa Suveranului Pontif.

799 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc denunţă "bolile" care ameninţă administraţia Sfântului Scaun

Papa Francisc denunţă "bolile" care ameninţă administraţia Sfântului Scaun (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Papa Francisc a enumerat, în discursul de Crăciun susţinut luni în faţa reprezentanţilor Bisericii Catolice, aproximativ 15 "boli" care ameninţă Curia, condamnând, fără să numească pe cineva în mod special, mondenitatea, hiperactivitatea, manipularea angajaţilor, corupţia şi decadenţa moravurilor, rivalităţile, calomnia şi dezbinarea.

În cadrul solemn din Sala Clementină de la Vatican, Papa i-a îndemnat pe membrii clerului la "un examen real al conştiinţei". El a atras atenţia că "Alzeheimer-ul spiritual", "fosilizarea mentală şi spirituală", "inima de piatră", "terorismul vorbăriei", "schizofrenia existenţială", "exhibiţionismul monden" îi ameninţă pe cardinali.

"Vindecarea este rezultatul conştientizării bolii", a pledat Papa Francisc, care i-a îndemnat pe cardinali să lase "Spiritul Sfânt" să le inspire acţiunile, fără să se bazeze doar pe calităţile lor intelectuale sau organizaţionale.

De la alegerea sa, în 2013, Papa Francisc a criticat în mai multe rânduri atitudinile mondene, carierismul, însă termenii folosiţi nu au fost atât de virulenţi.

De asemenea, Papa Francisc i-a îndemnat pe membrii Curiei să nu cadă în diferitele capcane întinse de puterea clericală.

Încercând să destindă atmosfera la finalului discursului, Papa Francisc a folosit o metaforă pentru a arăta că, prin îndemnurile sale, nu îi consideră lipsiţi de valoare pe toţi membrii Curiei. "Preoţii sunt asemenea avioanelor. Se află pe prima pagină atunci când cad, deşi sunt atât de mulţi care zboară", a subliniat Papa Francisc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici