Papa Francisc şi OMS sunt printre candidaţii la Premiul Nobel pentru Pace

Prezentatorul britanic de emisiuni TV despre natură David Attenborough, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi disidenta belarusă Sviatlana Tsikhanouskaya se numără printre candidaţii la Premiul Nobel pentru Pace din acest an, anunţă Reuters.

466 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc şi OMS sunt printre candidaţii la Premiul Nobel pentru Pace

De asemenea, printre candidaţi se numără Papa Francisc, guvernul de uniune naţională din Myanmar format de opozanţii loviturii de stat de anul trecut şi ministrul de externe din Tuvalu, Simon Kofe, potrivit unor anunţuri de ultim moment.

Mii de persoane, de la membri ai parlamentelor din întreaga lume până la foşti câştigători, sunt eligibile pentru a propune candidaţi.

Legislatorii norvegieni au nominalizat un eventual laureat al Premiului pentru Pace în fiecare an începând din 2014 - cu excepţia anului 2019 -, inclusiv pe una dintre cele două laureate de anul trecut, Maria Ressa.

Comitetul Nobel norvegian, care decide cine primeşte premiul, nu comentează nominalizările, păstrând secrete timp de 50 de ani numele celor care au propus şi ale celor care nu au fost nominalizaţi.

Cu toate acestea, unii nominalizatori, precum parlamentarii norvegieni, aleg să îşi dezvăluie alegerile.

Attenborough, în vârstă de 95 de ani, este cunoscut mai ales pentru serialele sale de televiziune de referinţă care ilustrează lumea naturală, printre care "Life on Earth" şi "The Blue Planet". El a fost nominalizat împreună cu Platforma interguvernamentală ştiinţifico-politică privind biodiversitatea şi serviciile ecosistemice (IPBES), care evaluează starea biodiversităţii la nivel mondial pentru factorii de decizie politică.

Papa Francisc a fost nominalizat pentru eforturile sale de a contribui la rezolvarea crizei climatice, precum şi pentru activitatea sa în favoarea păcii şi reconcilierii, de către Dag Inge Ulstein, fost ministru al dezvoltării internaţionale.

Ministrul de externe din Tuvalu, Simon Kofe, a fost nominalizat de liderul Partidului Liberal din Norvegia, Guri Melby, pentru activitatea sa în evidenţierea problemelor legate de schimbările climatice.

În trecut, premiul Nobel pentru pace a fost acordat unor ecologişti, printre care activista kenyană Wangari Maathai, Grupul interguvernamental de experţi în schimbări climatice şi fostul vicepreşedinte american Al Gore.

Pandemia de coronavirus a fost în prim-planul preocupărilor oamenilor în ultimii doi ani, iar anul acesta organismul internaţional însărcinat cu combaterea acesteia, OMS, a fost din nou nominalizat.

Liderul opoziţiei bieloruse în exil Sviatlana Tsikhanouskaya a fost nominalizată pentru al doilea an consecutiv pentru "munca sa curajoasă, neobosită şi paşnică" pentru democraţie şi libertate în ţara sa natală, a declarat parlamentarul Haarek Elvenes.

Alţi nominalizaţi sunt disidentul rus Alexei Navalny, Curtea Penală Internaţională de la Haga, WikiLeaks şi Chelsea Manning, NATO, organizaţia de ajutorare CARE, activistul iranian pentru drepturile omului Masih Alinejad şi Consiliul Arctic, un forum interguvernamental de cooperare pentru naţiunile arctice, potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul legislatorilor norvegieni.

Nominalizările, care s-au încheiat luni, nu implică o susţinere din partea comitetului Nobel.

Laureatul din 2021 va fi anunţat în octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici