Papa Francisc spune că guvernul argentinian „i-a vrut capul” când se afla la Buenos Aires

Papa Francisc a declarat că, pe vremea când era arhiepiscop de Buenos Aires, în urmă cu mai bine de zece ani, guvernul argentinian a vrut „să-i ia capul”, susţinând acuzaţii false potrivit cărora ar fi colaborat cu dictatura militară din anii 1970, relatează Reuters.

715 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc spune că guvernul argentinian „i-a vrut capul” când se afla la Buenos Aires

Papa Francisc a făcut aceste comentarii pe 29 aprilie, într-o conversaţie privată cu iezuiţii, în timp ce se afla în vizită în Ungaria. Francisc este, de asemenea, iezuit, iar comentariile au fost publicate marţi în revista iezuită italiană Civilta Cattolica, aşa cum se obişnuieşte după astfel de întâlniri.

În timpul vizitei Papei Francisc, un membru maghiar al ordinului religios al iezuiţilor l-a întrebat pe acesta despre relaţia sa cu regretatul părinte Frenc Jalics, un iezuit de origine maghiară care a făcut muncă socială într-un cartier de mahala din Buenos Aires şi care a fost arestat de armată sub suspiciunea că a ajutat gherilele de stânga.

Jalics a fost arestat în 1976 împreună cu un alt preot iezuit, Orlando Yorio, un uruguayan. Yorio a murit în 2000, iar Jalics a murit în 2021.

Când Francisc a fost ales papă în 2013, un jurnalist argentinian l-a acuzat pe Francisc că i-a trădat pe cei doi preoţi pe vremea când era părintele Jorge Mario Bergoglio şi superiorul iezuiţilor argentinieni în timpul „războiului murdar” al armatei împotriva stângiştilor.

„Situaţia (în timpul dictaturii) era într-adevăr foarte confuză şi incertă. Apoi a apărut legenda că i-am predat pentru a fi întemniţaţi”, a spus Papa Francisc.

Francisc a negat întotdeauna acest lucru, iar atunci când a fost ales papă, Jalics a emis o declaraţie în care spunea că arestarea nu a fost din vina viitorului papă.

În 2010, când viitorul papă devenise arhiepiscop de Buenos Aires, el a depus mărturie în faţa unui grup de trei judecători care au investigat perioada dictaturii.

„Unii oameni din guvern au vrut să-mi „taie capul”... (dar) în cele din urmă s-a stabilit nevinovăţia mea”, a spus Papa Francisc.

Papa nu a dat detalii, dar, în calitate de arhiepiscop de Buenos Aires, a avut o relaţie adesea dificilă cu guvernul preşedintei Cristina Fernandez de Kirchner, care a ocupat această funcţie în perioada 2007-2015.

Aceasta l-a acuzat că a luat partea politică, mai ales în timpul vizitelor sale în cartierele de mahala din Buenos Aires, şi odată l-a evitatla slujba tradiţională în capitala argentiniană.

În conversaţia cu iezuiţii din Ungaria, Francisc a spus că, după ce a devenit papă, s-a întâlnit cu unul dintre cei trei judecători care l-au interogat în 2010 „şi mi-a spus clar că au primit instrucţiuni de la guvern să mă condamne”.

Se crede că relaţia neplăcută a lui Francisc cu politicienii argentinieni este unul dintre motivele pentru care acesta nu s-a întors încă în ţara sa natală de când a devenit papă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici