Parlamentul Armeniei cere comunităţii internaţionale să recunoască "genocidul" comis de otomani

Parlamentul Armeniei a adoptat, marţi, un proiect de rezoluţie prin care îndeamnă comunitatea internaţională să considere "genocid" masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman în urmă cu 100 de ani, informează site-ul agenţiei DPA.

169 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Armeniei cere comunităţii internaţionale să recunoască "genocidul" comis de otomani

Parlamentul Armeniei cere comunităţii internaţionale să recunoască "genocidul" comis de otomani (Imagine: Shutterstock)

Rezoluţia, adoptată în unanimitate, cere parlamentelor tuturor ţărilor şi organizaţiilor internaţionale să condamne "genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman", considerându-l o crimă împotriva umanităţii.

Armenia comemorează vineri 100 de ani de la masacrele din perioada 1915 - 1916, soldate cu moartea a 1,5 milioane de oameni, potrivit istoricilor.

La ceremoniile comemorative programate vineri la Erevan şi-au anunţat prezenţa preşedinţii Rusiei şi Franţei, Vladimir Putin şi Francois Hollande.

Turcia, statul care a succedat Imperiul Otoman, respinge acuzaţiile privind genocidul şi susţine că bilanţul morţilor este exagerat. Armenia şi organizaţii pentru drepturile omului acuză Administraţia de la Ankara că ignoră genocidul comis de armata otomană.

Peste 20 de ţări au recunoscut până acum masacrele ca fiind genocid, printre acestea figurând Rusia, Franţa şi Libanul. Termenul a fost folosit de Parlamentul European şi de Papa Francisc, iar Guvernul Germaniei a anunţat recent că susţine un proiect de rezoluţie pentru recunoaşterea genocidului.

Alte ţări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Israelul, au refuzat să considere masacrele contra armenilor drept genocid, de teama deteriorării relaţiilor cu Turcia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici