Patru suspecţi judecaţi în Germania pregăteau un masacru de proporţii

Patru bărbaţi acuzaţi de pregătirea unor atacuri islamiste în 2007 plănuiau "un masacru" de proporţii în Germania, susţin procurorii, în prima zi a prezentării rechizitoriului, la Dusseldorf.

52 afișări
Imaginea articolului Patru suspecţi judecaţi în Germania pregăteau un masacru de proporţii

Patru suspecţi judecaţi în Germania pregăteau un masacru de proporţii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Planurile celor trei germani şi ale unui turc ne dau şi astăzi fiori", afirmă procurorul Volker Brinkmann. Suspecţii riscă până la 15 ani de detenţie.

Inculpaţii au acţionat "dintr-o orbire religioasă", afirmă procurorul, precizând că trei dintre cei patru islamişti nu au nici cel mai mic regret.

"Este terifiant. Emoţiile lor sunt stranii", precizează procurorul.

Cei patru suspecţi au recunoscut că au plănuit comiterea unor atentate în Germania, procurorii susţinând că atacurile ar fi fost mai violente decât cele comise la Madrid în 2004 (191 de morţi). Se pare că atacurile ar fi vizat obiective americane.

Mărturiile inculpaţilor au prelungit durata procesului iniţiat în aprilie 2009, chiar dacă procurorii susţin că acuzaţii încearcă reducerea pedepselor.

Atentatele fuseseră comandate de o organizaţie uzbekă apropiată de al-Qaida - Uniunea Jihadului Islamic (UJI). Teroriştii doreau să pedepsească Statele Unite şi Germania pentru operaţiunile din Afganistan. Potrivit procurorilor, erau vizate restaurante, discoteci şi aeroporturile din Frankfurt, Koln, Dusseldorf şi Munchen.

Procurorii susţin că inculpaţii visau la un nou 11 septembrie şi pregăteau cel puţin trei atentate cu maşină-capcană, în principal la baza americană de la Ramstein (vestul Germaniei).

Suspecţii dispuneau de planuri pentru fabricarea unor bombe de o sută de ori mai puternice decât cele utilizate la Londra în iulie 2005.

Trei dintre cei patru suspecţi au fost arestaţi în septembrie 2007 în regiunea Sauerland. Fritz Gelowicz, 30 de ani, şi Daniel Schneider, 24 de ani, doi germani convertiţi la islam, Atilla Selek, 24 de ani, un german de origine turcă, şi Adem Yilmaz, un turc de 31 de ani, sunt acuzaţi de apartenenţă la organizaţii teroriste străine şi de complot în vederea comiterii de atentate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici