PE aprobă recomandările către negociatorii CE pentru TTIP: Acordul să nu compromită standardele UE

Acordul comercial cu SUA trebuie să deschidă accesul pe piaţa americană pentru firmele UE, dar nu trebuie să compromită standardele Uniunii Europene, se arată în recomandările pentru negociatorii Comisiei Europene votate, miercuri, de către Parlamentul European.

142 afișări
Imaginea articolului PE aprobă recomandările către negociatorii CE pentru TTIP: Acordul să nu compromită standardele UE

PE aprobă recomandările către negociatorii CE pentru TTIP: Acordul să nu compromită standardele UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Plenul de la Strasbourg a aprobat, miercuri, recomandările către negociatorii Comisiei Europene pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) cu 436 voturi "pentru", 241 "împotrivă" şi 32 abţineri.

Potrivit recomandărilor, acordul comercial cu SUA trebuie să deschidă accesul pe piaţa americană pentru firmele din Uniunea Europeană, dar să nu compromită standardele UE.

"Pentru a rezolva disputele comerciale dintre investitori şi state, un sistem nou de justiţie, cu judecători numiţi public, supus unor reguli de supraveghere şi transparenţă ar trebui să înlocuiască arbitrajul privat stabilit de sistemul rezolvării disputelor dintre investitori şi stat (ISDS)", se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

"Un proces de globalizare fără precedent are loc acum, iar cetăţenii şi companiile sunt în mijlocul acestuia. Ca europarlamentari, este datoria noastră democratică să dăm formă acestui proces. Dacă trebuie să avem în vedere beneficiile pentru oameni, nu putem să lăsăm acest proces doar în mâinile negociatorilor. De aceea am redactat această rezoluţie şi am enumerat principiile acordului comercial pe care am vrea să îl încheie Comisia", a spus raportorul german Bernd Lange (S&D).

"Cerem un proces mai transparent, drepturi solide pentru lucrători şi protecţie pentru datele personale şi serviciile publice. Insistăm că dreptul legislatorilor de pe ambele părţi ale Atlanticului de a legifera nu trebuie să fie subminat de tribunale private de arbitraj sau de alte organisme", a mai spus Lange.

El a avertizat Comisia Europeană că Parlamentul va respinge acordul dacă acesta va fi "rău".

Textul de compromis votat miercuri cere un nou sistem de justiţie care să înlocuiască prevederile "rezolvării disputelor dintre investitori şi state" (ISDS) comună tratatelor comerciale, care se bazează pe arbitraj privat şi sunt comune acordurilor comerciale.

Acest sistem ar trebui să fie "subiect al principiilor şi supravegherii democratice", iar cazurile să fie rezolvate "transparent", de către "judecători numiţi public, independenţi şi profesionişti, în cadrul unor audieri publice". Acest sistem ar trebui să includă "un mecanism de apel", să se respecte jurisdicţia tribunalelor UE şi ale statelor membre şi să asigure că interesele private "nu pot submina obiectivele politicilor publice", se arată în document.

Eurodeputaţii sunt în favoarea continuării negocierilor, dar amintesc că acestea trebuie să conducă la un acord "ambiţios, dar echilibrat", care să crească accesul pe piaţă al bunurilor şi serviciilor, precum şi accesul la licitaţiile publice, cu beneficii pentru toate statele UE, care să creeze un "mediul economic efectiv, pro-competitiv" şi să elimine barierele comerciale netarifare.

Acordul ar trebui să îmbunătăţească accesul UE pe pieţele de telecomunicaţii ale SUA şi să realizeze o "deschidere semnificativă" a pieţei americane de licitaţii publice la toate nivelele administrative.

Totodată, trebuie garantată protecţia datelor, sănătatea şi siguranţa consumatorilor UE, iar dumpingul social, fiscal şi de mediu trebuie prevenit, precizează eurodeputaţii, subliniind că serviciile publice trebuie excluse din acord.

Ei pledează pentru protejarea sistemului UE de indicaţii geografice şi pentru un tratament special pentru produsele agricole şi industriale sensibile.

De asemenea, PE solicită reducerea birocraţiei printr-o "recunoaştere reciprocă a standardelor echivalente", dar subliniază că nu poate exista un acord în domenii în care standardele SUA sunt "foarte diferite", cum ar fi autorizarea chimicalelor, organismele modificate genetic, utilizarea hormonilor în sectorul bovin sau clonarea.

A zecea rundă de negocieri UE-SUA privind TTIP este programată pentru 13-17 iulie la Bruxelles.

După încheierea negocierilor, TTIP va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a Consiliului UE pentru a intra în vigoare.

Negocierea TTIP a început în iulie 2013 şi are loc între Comisia Europeană şi un departament specializat al Administraţiei americane subordonat direct preşedintelui SUA. Miza acestei negocieri este să aducă într-o zonă de liber-schimb primele două economii ale lumii: 25,1% din PIB-ul global şi 17% din comerţul mondial (UE), respectiv 21.6% din PIB şi 13,4% din comerţul mondial (SUA).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici