Peste 200 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare din Pakistan în urma unui atac al talibanilor

Peste 200 de deţinuţi, inclusiv zeci de combatanţi islamişti, au fost eliberaţi luni seara într-un atac comis de către talibani pakistanezi din cadrul TTP asupra unei închisori în nord-vestul Pakistanului, au anunţat marţi oficiali.

140 afișări
Imaginea articolului Peste 200 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare din Pakistan în urma unui atac al talibanilor

Peste 200 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare din Pakistan în urma unui atac al talibanilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"În total au evadat 243 de deţinuţi, dintre care şase au fost capturaţi de către poliţie un pic mai târziu", a declarat un oficial pakistanez de rang înalt, Mushtaq Jadoon, pentru postul de televiziune Ary News, precizând că 30 dintre evadaţi sunt combatanţi insurgenţi.

Atacul viza închisoarea din Dera Ismaïl Khan, un oraş în provincia Khyber Pakhtunkhwa, situată în apropiere de Waziristanul de Sud, o zona tribală semiautonomă, unde se află bastioane ale rebelilor talibani şi altor grupări afiliate Al-Qaida.

Potrivit lui Mushtaq Jadoon, insurgenţii au atacat închisoarea cu zeci de dispozitive explozive, dintre care 14 au fost neutralizate.

"Poliţia şi alte forţe de securitate depun eforturi să securizeze închisoarea", a spus el.

Autorităţile au instaurat interdicţia de a se circula în oraş.

Insurgenţii, purtând uniforme ale poliţiei locale, au atacat închisoarea cu grenade, mortiere şi arme automate, după care au pătruns în clădire cu scopul de a elibera sute de combatanţi islamişti deţinuţi.

"Au distrus mai întâi un vehicul blindat de poliţie, staţionat la intrarea principală", omorând doi poliţişti, a declarat Jadoon.

Shahidullah Shahid, un purtător de cuvânt al talibanilor pakistanezi din cadrul TTP, o grupare islamistă armată care luptă de şase ani împotriva puterii de la Islamabad, pe care o consideră pro-americană, a revendicat acest atac.

"Aproximativ 150 de talibani, inclusiv 60 de kamikaze au atacat închisoarea centrală şi au reuşit să elibereze 300 de deţinuţi", a declarat el telefonic pentru AFP.

În închisoarea centrală din Dera Ismaïl Khan se află aproximativ 5.000 de deţinuţi, inclusiv 300 de insurgenţi încarceraţi pentru atacuri comise asupra forţelor de securitate pakistaneze sau atentate împotriva minorităţii musulmane şiite, potrivit şefului poliţiei locale.

Acest asalt este similar celui din aprilie 2012 împotriva închisorii din Bannu, situată de asemenea în nord-vestul ţării, în apropiere de frontiera cu Afganistanul, care a permis evadarea a aproximativ 400 de insurgenţi, inclusiv Adnan Rashid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici