Peste 3.000 de muzee europene îşi deschid porţile sâmbătă noaptea

Din portul Cobh din Irlanda, până la Vladivostok, în Rusia, peste 3.000 de muzee din 39 de ţări îşi deschid porţile gratuit vizitatorilor sâmbătă noaptea, la cea de-a VI-a ediţie a Nopţii Muzeelor, eveniment european iniţiat în Franţa.

65 afișări
Imaginea articolului Peste 3.000 de muzee europene îşi deschid porţile sâmbătă noaptea

Peste 3.000 de muzee europene îşi deschid porţile sâmbătă noaptea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această ediţie a Nopţii Muzeelor se bucură de participarea mai multor sute de instituţii faţă de anul trecut, cu o mare creştere a participării muzeelor britanice şi ruse.

În Rusia, 300 de muzee participă la eveniment, faţă de 220, la ediţia de anul trecut. Muzeele britanice şi-au anunţat participarea în număr de 320, iar cele din Italia în număr de 400.

Ţările baltice sunt şi ele bine mobilizate, toate muzeele letone alăturându-se iniţiativei, precum şi jumătate din cele estoniene, adică 100 de instituţii muzeale din această ţară.

În România, peste 30 de muzee sărbătoresc anul acesta Noaptea Muzeelor, permiţând accesul gratuit la expoziţii dar şi la o serie de evenimente ce includ spectacole de teatru, ateliere, animaţie în costume de epocă, muzică populară şi clasică şi proiecţii de filme.

Pe de altă parte, republica San Marino care s-a asociat anul trecut Nopţii Muzeelor nu participă anul acesta la eveniment, din cauza crizei. Nici Islanda nu ia parte la Noaptea Muzeelor, pentru cel de-al doilea an consecutiv, în timp ce Liechtenstein, deşi are un frumos muzeu al poştei, nu s-a implicat niciodată în această manifestare.

În Franţa, unde a fost iniţiată Noaptea Muzeelor, participă 1.300 de muzee de artă, etnografie, istorie şi ştiinţe. Anul trecut, muzeele franceze au înregistrat în această noapte circa 1,8 millioane de vizitatori, cu 300.000 mai mulţi decât în 2008.

"Să permiţi accesul în timpul nopţii într-un muzeu este un mod de a-l face familiar, (...) de a-l transforma într-un fel de casă, o casă a memoriei", a declarat ministrul francez al Culturii, despre manifestarea destinată în special atragerii tinerilor în muzee.

Lansată în 2005 de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, Nopatea Muzeelor se desfăşoară sub patronajul Consiliului Europei, din 2006, şi sub cel al UNESCO, de anul trecut. Noaptea Muzeelor este corespondentul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituite de International Council of Museums (ICOM), care este sărbătorită pe 18 mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici