Peste 60 la sută dintre ameninţările la adresa preşedintelui Barack Obama sunt emise online

Peste 60 la sută dintre ameninţările la adresa preşedintelui american Barack Obama sunt emise online, potrivit Secret Service, aceasta fiind o nouă provocare pentru o agenţie criticată în urma unei serii de lacune de securitate, relatează Washington Post, în ediţia electronică.

80 afișări
Imaginea articolului Peste 60 la sută dintre ameninţările la adresa preşedintelui Barack Obama sunt emise online

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Congresmenii şi oficialii din domeniul securităţii se întreabă dacă Secret Service s-a adaptat suficient la mediul reţelelor de socializare pentru verificarea numeroaselor referiri la preşedinte, investigarea celor care ridică semne de întrebare şi coroborarea lor cu informaţiile colectate pe teren.

"Nu ştiu dacă s-au adaptat la aceste noi ameninţări", a declarat congresmenul republican Jason Chaffetz, care conduce o comisie a Camerei Reprezentanţilor privind securitatea naţională. "Atacurile vor veni, oricum. Există modalităţi noi şi creative de a le detecta? Nu sunt convins că au acoperit aceste lacune", a adăugat el.

După aproape şase ani la Casa Albă, numărul ameninţărilor rasiste la adresa lui Obama a scăzut, iar în prezent tema dominantă este legată de guvernare, potrivit unor foşti şi actuali oficiali din cadrul Secret Service. Criticii sugerează că Barack Obama face abuz de putere şi încalcă prevederile Constituţiei.

Brian Leary, un purtător de cuvânt al Secret Service, a declarat că agenţia s-a adaptat la faptul că cele mai multe ameninţări împotriva preşedintelui sunt emise online. "Avem capacităţi şi trebuie să evoluăm odată cu tehnologia", a precizat el, adăugând că numărul ameninţărilor la adresa lui Obama "a crescut câteva luni după ce a fost ales, dar ulterior a scăzut la un nivel comparabil cu cel al predecesorilor săi".

Alte surse susţin însă, sub protecţia anonimatului, că preşedintele Obama a primit de trei ori mai multe ameninţări decât predecesorii săi în timpul candidaturii şi primului an de mandat. Acest număr a scăzut semnificativ între timp, dar tot este ridicat faţă de ameninţările primite de foştii preşedinţi.

Membrii serviciilor de informaţii consideră că şi cele mai mici sugestii privind rănirea preşedintelui trebuie investigate. Cel puţin 65 de persoane au fost acuzate de ameninţări la adresa preşedintelui de când Obama a preluat mandatul. Potrivit unor agenţi de informaţii responsabili cu protecţia preşedinţilor şi a candidaţilor la preşedinţie, creşterea numărului de ameninţări are legătură cu progresul tehnologic, în prezent fiind primite mult mai multe mesaje electronice care conţin ameninţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici