Peste 90 de morţi în luptele violente din Benghazi

Peste 90 de persoane au fost ucise în luptele de vineri seara şi sâmbătă, în timpul ofensivei desfăşurate de forţele loiale lui Muammar Kadhafi împotriva insurgenţilor la Benghazi, fieful rebelilor din estul Libiei, potrivit unor surse medicale şi jurnaliştilor AFP.

42 afișări
Imaginea articolului Peste 90 de morţi în luptele violente din Benghazi

Peste 90 de morţi în luptele violente din Benghazi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ieri (sâmbătă), am primit 50 de cadavre, iar astăzi (duminică) am întocmit deja 35 de certificate de deces", a declarat pentru AFP doctorul Khaled Mugasabi, de la spitalul Jala, din centrul Benghazi, precizând că este vorba despre rebeli şi civili.

De altfel, jurnaliştii AFP au numărat nouă cadavre ale combatanţilor loiali lui Kadhafi într-o sală a spitalului Jala.

Lupte intense au izbucnit vineri seara şi sâmbătă dimineaţa în urma unei ofensive cu armament greu a forţelor lui Kadhafi împotriva rebelilor din cartierele de vest din Beghazi, obligând mii de locuitori să se refugieze.

Între persoanele ucise, unele au vârste de abia opt ani, iar altele peste 60 de ani, potrivit jurnaliştilor AFP, care au avut acces la registrele cu datele persoanelor aduse la morga spitalului Jala, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Persoane îngrijorate îşi căutau rudele la spital.

"Îmi caut vărul aici", a declarat Mohamad.

Există numeroase persoane despre care familiile lor nu ştiu nimic. "Mulţi au venit să lupte împotriva acestui om (Muammar Kadhafi) şi nu s-au mai întors deloc" acasă, a adăugat el.

Unele corpuri neînsufleţite sunt complet arse, altele prezintă urme de răni prin împuşcare la nivelul capului.

Fratele lui Fakhri Sallabi, un insurgent care pilota un avion de vânătoare doborât sâmbătă deasupra oraşului Benghazi, îşi elogia fratele.

"A salvat vieţile din Benghazi. S-a născut pentru ziua aceasta", a declarat bărbatul, care a refuzat să îşi dezvăluie identitatea.

"Acest erou s-a născut pentru această zi. Este un super-erou", a adăugat el.

Ambulanţele transferau corpuri neînsufleţite către o morgă din Benghazi, unde era organizată o ceremonie religioasă şi se spuneau rugăciuni pentru morţi.

În urma intervenţiei militare de sâmbătă după-amiază a coaliţiei internaţionale împotriva unor obiective militare ale lui Kadhafi, calmul s-a reinstalat duminică dimineaţă în bastionul rebelilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici