Phenianul avertizează Statele Unite în legătură cu nava nord-coreeană sechestrată de Washington

Autorităţile de la Phenian au avertizat Statele Unite că sechestrarea unei nave nord-coreene de către Washington încalcă suveranitatea ţării comuniste şi ar putea afecta „evoluţia viitoare” a relaţiilor dintre cele două ţări, potrivit Reuters.

2420 afișări
Imaginea articolului Phenianul avertizează Statele Unite în legătură cu nava nord-coreeană sechestrată de Washington

Phenianul avertizează Statele Unite în legătură cu nava nord-coreeană sechestrată de Washington

Ambasadorul nord-coreean la Organizaţia Naţiunilor Unite, Kim Son, a susţinut o conferinţă de presă la sediul ONU de la New York, în cadrul căreia a solicitat Administraţiei Trump să elibereze şi să înapoieze nava Phenianului.

„Statele Unite ar trebui să se gândească la consecinţele pe care acest gest revoltător le-ar putea avea asupra evoluţiei viitoare a relaţiilor dintre ţările noastre. De asemenea, Statele Unite trebuie să ne înapoieze nava cargo fără întârziere”, a declarat Kim. „Considerăm vasul ca fiind parte a teritoriului nostru”, a mai spus el. Kim Son a mai adăugat că sechestrarea navei nu respectă angajamentul luat de Donald Trump în urma întâlnirii cu Kim Jong Un de la Singapore din 2018, când cei doi lideri au declarat că vor construi noi legături între cele două state şi vor coopera în privinţa denuclearizării Coreei de Nord.

Sechestrarea navei cargo nord-coreene, care transporta cărbune, a survenit într-un moment delicat în ceea ce priveşte relaţiile dintre Phenian şi Washington, în condiţiile în care Coreea de Nord a reluat testele cu rachete în încercarea de a exercita presiuni asupra SUA pentru eliminarea unor sancţiuni.

„Rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU, menţionate de Statele Unite drept unul dintre motivele pentru jefuirea navei noastre comerciale, echivalează cu încălcarea în mod violent a suveranităţii ţării noastre şi le-am respins în întregime", au afirmat autorităţile nord-coreene într-un comunicat.

Sancţiunele ONU interzic Coreei de Nord să exporte cărbune şi alte resurse minerale. Experţii cred că Phenianul a folosit exporturile de cărbune pentru a-şi finanţa industria militară.

Statele Unite au anunţat la începutul lunii mai că au plasat sub sechestru o navă cargo nord-coreeană, susţinând că ţara comunistă încalcă sancţiunile impuse regimului de la Phenian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici