Phenianul SE JOACĂ cu serviciile străine de informaţii efectuând deplasări de rachete. Presa japoneză: Rampe de LANSARE a unor rachete sunt orientate spre cer - VIDEO

Coreea de Nord a deplasat rachete în mai multe rânduri, în ultimele zile, cu scopul de a complica sarcina serviciilor străine de informaţii, odată cu apropierea unui tir considerat probabil, scrie joi agenţia de presă sud-coreeană. Potrivit presei japoneze, una sau două rampe de lansarea unor rachete cu rază medie de acţiune de tip Musudan sunt orientate către cer, în Coreea de Nord, ceea ce ar putea să indice posibilitatea unui tir sau ar putea fi doar o cacealma.

3127 afișări
Imaginea articolului Phenianul SE JOACĂ cu serviciile străine de informaţii efectuând deplasări de rachete. Presa japoneză: Rampe de LANSARE a unor rachete sunt orientate spre cer - VIDEO

CRIZA NORD-COREEANĂ: Phenianul se joacă cu serviciile străine de informaţii efectuând deplasări de rachete (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cele două rachete de tip Musudan, cu rază medie de acţiune, care nu au fost testate niciodată, au fost scoase din hangar şi duse pe coasta de est, după care au fost aduse înapoi, în timp ce alte cel puţin cinci vehicule prevăzute cu lansatoare mobile erau deplasate, în paralel.

"Există semne care indică faptul că Nordul ar putea să lanseze rachetele de tip Musudan în orice moment, într-un viitor apropiat", a declarat o sursă din cadrul serviciilor militare de informaţii sud-coreene. "Dar (Coreea de) Nord nu a încetat să îşi deplaseze rachetele", a adăugat sursa citată.

Coreea de Nord caută să îi "obosească" pe agenţii americani şi sud-coreeni însărcinaţi cu supravegherea rampelor, potrivit altei surse, în contextul în care Statele Unite şi Coreea de Sud şi-au ridicat miercuri, cu o treaptă, nivelul de vigilenţă.

Rachetele de tip Musudan ar avea o rază de acţiune de cel mult 4.000 de kilometri, putând atinge Coreea de Sud şi Japonia, dar şi baze americane de pe Insula Guam, în Pacific.

Rampe de lansare a unor rachete nord-coreene sunt orientate spre cer, anunţă presa japoneză

Una sau două rampe de lansarea unor rachete cu rază medie de acţiune de tip Musudan sunt orientate către cer, în Coreea de Nord, ceea ce ar putea să indice posibilitatea unui tir sau ar putea fi doar o cacealma, anunţă presa japoneză joi, citând un oficial de la Ministerul Apărării.

Posturi japoneze de televiziune au evocat observaţii prin satelit în acest sens.

Contactat de AFP, Ministerul japonez al Apărării a refuzat să comenteze această informaţie.

Coreea de Nord caută să îi "obosească" pe agenţii americani şi sud-coreeni însărcinaţi cu supravegherea rampelor, potrivit altei surse, în contextul în care Statele Unite şi Coreea de Sud şi-au ridicat miercuri, cu o treaptă, nivelul de vigilenţă.

Coreea de Nord a transportat cu trenul, la începutul săptămânii trecute, două rachete de tip Musudan pe care le-a instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare, potrivit Seulului, care se teme că Phenianul ar putea să procedeze la un test în orele sau zilele următoare.

Racheta de tip Musudan are o rază de acţiune de aproximativ 3.000 de kilometri, adică are capacitatea să atingă Coreea de Sud şi Japonia.

Racheta poate atinge o rază de acţiune de până la 4.000 de kilometri, cu o încărcătură mai uşoară, putând în mod teoretic să lovească Insula Guam, în Pacific, situată la aproximtaiv 3.380 de kilometri de Coreea de Nord. Pe insulă se află aproximativ 6.000 de militari americani.

Japonia, Statele Unite şi Coreea de Sud se aflau în continuare în alertă, joi, în faţa ameninţării reprezentate, în opinia lor, de declaraţii incendiare ale regimului nord-coreean şi de acte de sfidare pe care acesta le-a multiplicat, în ultimele luni, la adresa comunităţii internaţionale.

Un eventual tir de rachetă poate să aibă loc până la 15 aprilie, ziua ce marchează naşterea fondatorului Republicii Democratice Populare Coreea (numele oficial al Coreei de Nord) Kim Il-sung, decedat în 1994.

Ziua de joi 11 aprilie constituie, de asemnea, o dată-cheie, marcând un an de la învestirea lui Kim Jong-un, nepotul lui Kim Il-sung, în funcţia de prim-secretar al Partidului Muncitorilor din Coreea, partid unic în această ţară.

Data de 13 aprilie marchează accesul acestuia la funcţia de prim preşedinte al Comisiei pentru Apărare Naţională, organul suprem de decizie al regimului.

O posibilă lansare a unei rachete poate coincide totodată cu vizita la Seul, vineri, a secretarului de Stat american John Kerry şi a secretarului general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici