Pinter: Aderarea rapidă a României şi Bulgariei la Schengen, prioritate a preşedinţiei ungare a UE

Aderarea "rapidă" a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este "una dintre cele mai importante priorităţi ale Preşedinţiei ungare" a UE, pentru succesul acestei cauze fiind mobilizate "toate energiile", a declarat ministrul de Interne ungar, Sandor Pinter, conform unui comunicat al ministerului.

42 afișări
Imaginea articolului Pinter: Aderarea rapidă a României şi Bulgariei la Schengen, prioritate a preşedinţiei ungare a UE

Pinter: Aderarea rapidă a României şi Bulgariei la Schengen, prioritate a preşedinţiei ungare a UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Una dintre cele mai importante priorităţi ale Preşedinţiei ungare este aderarea rapidă a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi pentru succesul acestei cauze vom mobiliza toate energiile noastre. Ţara noastră - cum de altfel şi până acum - va oferi tot sprijinul atât Bulgariei, cât şi României pentru ca această aderare să aibă loc în cel mai scurt timp. Indiferent cum vor evolua lucrurile, preşedinţia ungară doreşte ca, în momentul în care va predea ştafeta Poloniei, problema aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen să se fi încheiat în mod mulţumitor din punctul de vedere a celor două ţări", se arată în comunicatul postat, în limba maghiară, pe site-ul Ministerului de Interne ungar.

Comunicatul face o referire la "o conferinţă de presă internaţională, susţinută de dr. Pinter Sandor, în data de 5 ianuarie, la Hotelul Intecontinental din Budapesta", unde un jurnalist i-a adresat înaltului oficial ungar o întrebare pe tema aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, formulată astfel: "Pe domnul ministru Pinter aş dori să-l întreb despre România şi Bulgaria şi spaţiul Schengen. Parisul şi Berlinul au afirmat că în perioada următoare nu văd motiv ca aceste două ţări să adere. Prima mea întrebare este dacă această temă va fi abordată la şedinţa informală care are loc la Budapesta? A doua întrebare este dacă există posibilitatea ca în următoarele şase luni situaţia să se schimbe sau această cauză este una pierdută?".

Pinter s-a declarat optimist şi a spus că nu priveşte "la nimic, ca o cauză pierdută", spunând că "este mult de lucru atât în Bulgaria, cât şi în România în scopul aderării la Schengen" şi că "specialiştii şi-au făcut treaba, specialiştii la prima citire şi-au dezbătut opiniile şi la finele lunii ianuarie vor face public această opinie."

"Sunt un om optimist şi nu privesc la nimic ca o cauză pierdută. Este mult de lucru atât în Bulgaria, cât şi în România în scopul aderării la Schengen. S-au pregătit mult pentru acest lucru, au stabilit sisteme, au învăţat colegii poliţişti, vameşi, pentru a putea satisface asumările Schengen. Cunoaştem poziţiile franceză şi germană, dar există paşi juridici stabiliţi, care trebuie efectuaţi. Specialiştii şi-au făcut treaba, specialiştii la prima citire şi-au dezbătut opiniile şi la finele lunii ianuarie vor face public această opinie. Atunci, în cunoştinţă de cauză a acestei opinii vom face următorul pas, şi în faţa Consiliului, trebuie să discutăm, cunoscând această opinie, în ce mod şi ce mai trebuie făcut în Bulgaria şi România ca aceste ţări să poată adera", a răspuns ministrul, conform site-ului Ministerului ungar de Interne.

În acest context, Sandor Pinter a subliniat că procedura de urmat în acest proces este clară şi implică un vot unanim din partea ţărilor membre ale UE privind admiterea de noi membri în spaţiul Schengen: "Procedura în această privinţă este evidentă: este nevoie de 100% poziţia şi votul ţărilor Schengen pentru a deveni membri".

"Dacă nu obţinem acest 100%, atunci cele două ţări nu devin membre Schengen. Apreciez că cel târziu până în iunie va trebui să ajungem la o poziţie politică ce mai trebuie realizat în cele două ţări, cu ce termene, ca să poată schimba această părere germană şi franceză", a conchis ministrul, referindu-se la posibilitatea ca unanimitatea să nu fie întrunită.

Declaraţiile ministrului, preluate de agenţia germană DPA au stârnit controverse şi au provocat reacţii aprinse în România.

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu va avea loc în martie, cele două ţări putând fi integrate în spaţiul Schengen cel mai devreme în octombrie, a declarat, miercuri, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, citat de agenţia dpa, conform NZZ.ch.

Pinter a afirmat că până în luna iunie va deveni clar ce criterii mai au de îndeplinit cele două ţări, iar aderarea ar putea avea loc cel mai devreme în luna octombrie.

"Luna martie este exclusă", a declarat, de asemenea, un diplomat european, citat de NZZ.ch, care adaugă că aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen a generat deja dispute în Uniunea Europeană.

Pinter a afirmat însă că aderarea României şi Bulgariei rămâne pe agenda de lucru a preşedinţiei ungare a UE.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că declaraţia ministrului ungar de Interne ca atare - şi nu relatarea apărută în presă - este "cât se poate de constructivă şi de realistă", el mulţumind preşedinţiei ungare a UE pentru "abordarea optimistă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici