Poliţia indoneziană respinge o solicitare de întrerupere a detenţiei lui Nicolae Popa

Poliţia naţională indoneziană a respins oficial o solicitare de întrerupere a detenţiei lui Nicolae Popa, condamnat în absenţă în România şi arestat în Indonezia la începutul lunii decembrie, la solicitarea autorităţilor române, relatează Jakarta Globe.

33 afișări
Imaginea articolului Poliţia indoneziană respinge o solicitare de întrerupere a detenţiei lui Nicolae Popa

Poliţia indoneziană respinge o solicitare de întrerupere a detenţiei lui Nicolae Popa

"Nu putem îndeplini solicitarea făcută de (Nicolae) Popa prin intermediul celor doi avocaţi ai săi, Otto Hasibuan şi Henry Yosodiningrat, de a suspenda măsura de detenţie, deoarece Popa nu este deţinutul nostru. El este căutat de Interpol, la solicitarea Poliţiei Române", a declarat Ito Sumardi, reprezentant al poliţiei naţionale indoneziene.

"Avocaţii trebuie să îi ceară clientului să facă această solicitare direct către Interpol, nu către noi", a adăugat el.

Unul dintre avocaţi a afirmat însă că, deşi arestarea a fost făcută pe baza solicitării poliţiei române, şi poliţia indoneziană a emis un mandat de arestare, pentru a-l putea încarcera pe Popa. "Nu este o greşeală să vrem ca poliţia să întrerupă detenţia. Popa a promis să coopereze şi vom oferi o garanţie personală" că acesta nu va părăsi ţara, a afirmat Henry Yosodiningrat.

Avocatul a adăugat că Popa nu a venit în Indonezia ca turist. "A trăit în Indonezia mai mult de nouă ani şi nu a comis nici o infracţiune aici. Nu sunt suficiente motive pentru a-l ţine după gratii în aşteptarea procesului de extrădare. Nu este un terorist şi nu a încălcat drepturile omului, are numai o dispută legată de bani în ţara lui", a spus el.

Nicolae Popa a fost arestat în data de 3 decembrie şi este reţinut la sediul Poliţiei Naţionale din Jakarta.

Indonezia nu are tratat de extrădare cu România, iar Legea privind extrădările din 1979 prevede că ţara solicitantă trebuie să adreseze Ministerului Justiţiei, pe canale diplomatice, o cerere oficială de extrădare şi, în cazul în care între cele două părţi nu există un tratat, decizia îi aparţine preşedintelui.

Ministerul român al Justiţiei a anunţat, în data de 9 decembrie, că a transmis Ambasadei României la Jakarta cererea de extrădare, în vederea punerii în executare a condamnării la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune în formă continuată şi delapidare.

La 28 decembrie, poliţia indoneziană a afirmat că pregăteşte extrădarea lui Nicolae Popa, confirmând că forţele de ordine au contactat ambasada română şi "i-au informat pe reprezentanţii acesteia că sunt făcute demersurile necesare pentru trimiterea lui Popa în România".

Comandantul departamentului pentru infracţiuni, generalul Radja Erisman, a afirmat însă că aşteaptă informaţii suplimentare din partea Ministerului Justiţiei şi Drepturilor Omului şi a precizat că în prezent Popa se află în arest la sediul Poliţiei Naţionale din sudul capitalei Jakarta.

Nicolae Popa a fost condamnat printr-o sentinţă definitivă a unei instanţe din Bucureşti în 2006. Fost director al grupului financiar românesc Gelsor, Popa a fost condamnat pentru prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici