Polonia vrea să trimită tancuri Leopard Ucrainei cu fonduri de la Uniunea Europeană

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, vrea ca Uniunea Europeană să suporte costurile deciziei unilaterale a Varşoviei de a furniza tancuri de fabricaţie germană Ucrainei, în ceea ce pare a fi o nouă amplificare a tensiunilor în alianţa occidentală.

274 afișări
Imaginea articolului Polonia vrea să trimită tancuri Leopard Ucrainei cu fonduri de la Uniunea Europeană

Guvernul Poloniei cere de câteva săptămâni Germaniei să furnizeze tancuri Leopard Ucrainei sau să autorizeze acest lucru. Cu toate acestea, Varşovia a cerut abia marţi oficial aprobarea Berlinului pentru livrarea de tancuri.

"Vom cere rambursarea costurilor de către Uniunea Europeană, va fi un nou test de bunăvoinţă", a declarat premierul Mateusz Morawiecki, citat de cotidianul The Guardian.

Iniţiativa Poloniei riscă să amplifice tensiunile cu Germania şi cu alte state occidentale. "Eu sper că răspunsul Germaniei va veni rapid, căci germanii tergiversează, refuză, acţionează într-un mod greu de înţeles. Observăm că nu vor să ajute Ucraina să se apere într-un mod mai extins", a acuzat Mateusz Morawiecki.

Berlinul a anunţat că va analiza "urgent" cererea Poloniei de a primi autorizarea pentru a furniza tancuri Ucrainei. În plus, Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, i-a transmis secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, că Berlinul evaluează propriile stocuri de vehicule militare şi va stabili rapid dacă va trimite tancuri Leopard Ucrainei, potrivit site-ului Web.de.

Statele Unite şi aliaţi apropiaţi din Europa Centrală exercită presiuni pentru ca Germania să trimită vehicule militare avansate în Ucraina. Berlinul a insistat pentru o soluţie coordonată, iar unii oficiali germani au semnalat că nu vor fi furnizate tancuri Leopard dacă Washingtonul nu oferă Ucrainei tancuri M1 Abrams. Pentagonul a anunţat că nu va livra Ucrainei vehicule militare de acest tip. Pe fondul disensiunilor dintre Germania şi Statele Unite, Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei nu a ajuns săptămâna trecută la niciun acord pentru a furniza tancuri occidentale avansate Ucrainei.

Reticenţa Germaniei privind furnizarea de capabilităţi militare avansate Ucrainei trebuie interpretată prin prisma eforturilor de evitare a unui conflict direct între NATO şi Rusia. "Trebuie să evităm ca acest conflict să devină un război între Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord", a afirmat săptămâna trecută cancelarul Olaf Scholz.

Kremlinul a avertizat marţi Germania, potrivit postului german NTV, că eventuala furnizare de tancuri Leopard Ucrainei va avea consecinţe şi "nu va aduce nimic bun pentru viitorul relaţiilor bilaterale".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici