Portugalia vrea să devină un mare producător şi exportator de hidrogen verde

Portugalia vrea să devină un important producător şi exportator de hidrogen verde, 70 de investitori sau grupuri private plănuind să cheltuiască 10 miliarde de euro, a declarat joi ministrul mediului, citat de Reuters.

336 afișări
Imaginea articolului Portugalia vrea să devină un mare producător şi exportator de hidrogen verde

Portugalia vrea să devină un mare producător şi exportator de hidrogen verde

Hidrogenul verde, produs cu ajutorul energiei electrice regenerabile, este văzut ca o sursă de energie importantă care poate reduce poluarea din transportul greu pe distanţe lungi, din industria siderurgică şi chimică şi din producţia de energie.

Duarte Cordeiro a declarat că accentul puternic pus de ţara sa pe energia eoliană şi solară cu costuri reduse va permite producţia de hidrogen şi alte gaze regenerabile la preţuri competitive şi va asigura o mai mare independenţă energetică. El nu a oferit un termen exact pentru investiţia de 10 miliarde de euro şi nici nu a precizat când vor începe exporturile.

Într-un an normal, 60% din consumul de electricitate din Portugalia provine din surse regenerabile, iar guvernul doreşte ca această cotă să ajungă la 80% până în 2026.

„Credem că Portugalia va fi un important producător (european) de hidrogen şi gaze regenerabile pe termen scurt. Proiectele sunt în diferite stadii de dezvoltare”, a declarat el în faţa unei comisii parlamentare.

Portugalia ar trebui să fie capabilă să îşi asigure propriile nevoi de hidrogen şi să exporte, a spus el, adăugând că majoritatea exporturilor ar urma să se facă pe cale maritimă, în loc de conducta planificată între Iberia şi Franţa, denumită BarMar.

Bruxelles-ul a elaborat un plan de extindere a proiectelor de hidrogen verde în sectoarele poluante pentru a atinge obiectivul de zero emisii nete până în 2050.

Cea mai mare companie de utilităţi din Portugalia, EDP, şi compania de petrol şi gaze Galp Energia intenţionează să construiască fabrici de hidrogen verde în acelaşi centru industrial din Sines.

Cei trei principali producători de sticlă şi cei doi mari producători de ciment din Portugalia, care împreună reprezintă 10% din emisiile industriale de carbon ale ţării, s-au alăturat, de asemenea, unui nou consorţiu pentru a lansa o fabrică de hidrogen verde.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici