Posibil schimb de suspecţi de terorism la Kogălniceanu, dezvăluit de un oficial român

Un oficial român de rang a declarat sub acoperirea anonimatului că asistat la un schimb de "pachete" suspecte la baza americană de la Mihail Kogălniceanu, despre care crede că erau suspecţi de terorism, relatează Washington Post, în ediţia electronică.

1 afișare
Imaginea articolului Posibil schimb de suspecţi de terorism la Kogălniceanu, dezvăluit de un oficial român

Posibil schimb de suspecţi de terorism la Kogălniceanu, dezvăluit de un oficial român

De trei ori în 2004 şi de două ori în 2005, un avion a aterizat şi s-a întâlnit cu un autobuz, moment în care au fost schimbate pachete misterioase de mari dimensiuni, potrivit oficialului român care pretinde că a fost martor la această scenă. Oficialul, familiar cu operaţiunile de la bază, a declarat că avioanele au plecat apoi către Africa de Nord, împreună cu încărcătura şi doi agenţi CIA.

Descrierea pe care acesta a făcut-o pentru Associated Press se adaugă suspiciunilor privind implicarea României în programul american de "extrădări extraordinare" a suspecţilor de terorism.

Potrivit oficialului român, piloţii americani înregistrează în mod constant zboruri false, sau nu le înregistrează deloc, şi se îndreaptă către destinaţii nedeclarate. Un avion de transport Cargo C-130 şi o altă aeronavă americană vin din Irak în mod periodic într-o zonă restricţionată din apropierea pistei, pretinzând că au probleme tehnice şi rămân sub pază timp de mai multe zile, aşteptând reparaţii care nu au loc niciodată.

Trei clădiri din zona militară a bazei sunt interzise accesului românilor, dar sunt frecventate şi controlate de americani. "Totul este aranjat şi simulat să arate ca o activitate normală. Dar credeţi-mă că este foarte neobişnuit", a declarat oficialul, care susţine că are nevoie să i se respecte anonimatul pentru a se proteja.

"Dacă eşti la circa 50 de metri distanţă, ai impresia că sunt «pachete»", afirmă el. "Dar cred că erau oameni (în avion) şi cred că erau bine înfăşuraţi", a precizat el, adăugând că întreaga scenă era total ieşită din normalul procedurilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici