Premieră în justiţia thailandeză. Închisoare pe viaţă pentru 6 poliţişti care au torturat un suspect

O instanţă thailandeză a condamnat miercuri la închisoare pe viaţă 6 ofiţeri de poliţie pentru torturarea şi uciderea unui suspect de trafic de droguri în timpul interogatoriului, printre aceştia numărându-se şi un influent colonel de poliţie supranumit "Joe Ferrari" pentru colecţia sa de maşini.

321 afișări
Imaginea articolului Premieră în justiţia thailandeză. Închisoare pe viaţă pentru 6 poliţişti care au torturat un suspect

Un tribunal din Bangkok i-a condamnat iniţial pe cei 6 ofiţeri la moarte pentru constrângere, abuz de putere, abuz de autoritate şi moarte prin tortură, dar a schimbat această pedeapsă în închisoare pe viaţă pentru că au cooperat şi au încercat să îl resusciteze pe suspect, arată documentele tribunalului, notează Reuters.

Thitisan "Joe" Uttanapol, în vârstă de 40 de ani, şef al poliţiei din provincia Nakhon Sawan, a fost arestat împreună cu alţi 6 ofiţeri în august, când un videoclip de la interogatoriu a devenit viral. Se vedea victima cu saci de plastic pe cap, sufocându-se în timp ce era imobilizată pe podea.

Unul dintre ofiţeri a fost încarcerat miercuri pentru opt ani de închisoare pentru abuz de putere, pedeapsă schimbată la puţin peste 5 ani.

Videoclipul a captat o atenţie uriaşă în Thailanda şi a stârnit o dezbatere aprinsă despre abuzurile şi corupţia din partea poliţiei şi despre măsura în care figurile puternice din domeniul aplicării legii sunt de neatins. Procesul a fost văzut ca un test al sistemului judiciar din Thailanda şi al voinţei acestuia de a trage la răspundere poliţiştii de rang înalt.

Toţi ofiţerii intenţionează să facă apel la sentinţele lor, a declarat Chokchai Angkaew, avocatul lui Thitisan, pentru Reuters.

Thitisan, un poliţist de carieră, este, de asemenea, investigat cu privire la amploarea şi sursele averii sale, după ce au fost descoperite o duzină de vehicule de lux, printre care un Lamborghini şi un Ferrari, în timpul unei percheziţii la casa sa luxoasă din Bangkok.

Pornpen Khongkachonkiet, un activist thailandez pentru drepturile omului care monitorizează şi documentează cazurile de tortură, a declarat că verdictul reprezintă un precedent important pentru cazurile juridice privind abuzurile comise de funcţionari de stat.

„Acesta nu este primul caz în care oficialii statului torturează suspecţi în acest mod. Dar este pentru prima dată când sistemul de justiţie a reuşit să îi aducă în faţa justiţiei pe infractorii care sunt oficiali", a declarat Pornpen, directorul Fundaţiei Cross Cultural.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici