Premierii Poloniei, Cehiei şi Sloveniei reafirmă, la Kiev, solidaritatea UE cu Ucraina

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, premierul Cehiei, Petr Fiala, şi cel al Sloveniei, Janez Jansa, au reafirmat marţi seară, la Kiev, solidaritatea Uniunii Europene cu Ucraina, după întâlnirea cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu premierul Denis Şmihal.

1654 afișări
Imaginea articolului Premierii Poloniei, Cehiei şi Sloveniei reafirmă, la Kiev, solidaritatea UE cu Ucraina

"Nu vă vom lăsa niciodată singuri. Suntem alături de cetăţenii Ucrainei pentru că ştim că nu luptă doar pentru libertatea şi securitatea lor, ci şi pentru noi", a declarat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, conform cotidianului Le Monde, cerând Uniunii Europene să ofere Ucrainei statutul oficial de candidat în vederea integrării.

"Ne aflăm la Kiev pentru a afirma susţinerea fără echivoc a Uniunii Europene pentru Ucraina", a subliniat Mateusz Morawiecki.

Cu ocazia întâlnirii cu premierii Poloniei, Cehiei şi Sloveniei, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunţat încă o dată bombardamentele masive efectuate de armata rusă, iar premierul Denis Şmihal a salutat "curajul adevăraţilor prieteni ai Ucrainei".

Vicepremierul polonez Jaroslaw Kacynzki a cerut, cu ocazia vizitei la Kiev, crearea unei "misiuni de pace" a NATO, "protejată de forţe armate", pentru stabilizarea Ucrainei. "Această misiune nu poate fi o misiune fără arme. Dar trebuie să încerce să furnizeze asistenţă umanitară şi pentru pacificarea Ucrainei", a declarat Jaroslaw Kacynski, citat de agenţia de presă PAP şi de cotidianul Le Figaro.

Guvernul Poloniei a comunicat că premierul Mateusz Morawiecki şi omologii săi din Cehia şi Slovenia se deplasează la Kiev "în calitatea de reprezentanţi ai Consiliului European", pentru a reafirma "susţinerea fără echivoc a întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi pentru a prezenta măsuri ample de susţinere a naţiunii ucrainene şi a cetăţenilor ucraineni".

Însă oficiali de la Bruxelles citaţi de cotidianul Le Monde şi site-ul de ştiri Tagesschau.de au declarat că nu există un mandat formal din partea Consiliului European pentru vizita în Ucraina, deşi deplasarea este susţinută de Uniunea Europeană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici