Premierul francez Borne susţine consfinţirea dreptului la avort în Constituţie

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat sâmbătă că susţine un proiect de lege parlamentar pentru a adăuga dreptul la avort în Constituţia ţării.

212 afișări
Imaginea articolului Premierul francez Borne susţine consfinţirea dreptului la avort în Constituţie

Sursa Foto - Hepta

Măsura vine după decizia Curţii Supreme a Statelor Unite de vineri de a anula hotărârea istorică Roe vs. Wade, care a recunoscut dreptul constituţional al femeii la avort şi l-a legalizat la nivel naţional.

"Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să gravăm în piatră acest drept dobândit", a scris Borne pe Twitter. "Parlamentul trebuie să fie capabil să se ralieze foarte puternic în jurul acestui proiect de lege".

Comentariul ei a venit la o zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că avortul este un "drept fundamental pentru toate femeile", scrie Reuters.

Problema este propulsată pe scena politică franceză într-un moment în care ţara se luptă cu provocarea unui parlament foarte fragmentat.

Aurore Berge, liderul partidului Renaşterea din Adunarea Naţională, a declarat că partidul va elabora o propunere de lege pentru a adăuga dreptul la avort în Constituţia franceză.

"În Franţa, garantăm şi promovăm drepturile femeilor. Le protejăm", a declarat ea pe Twitter. "Începând de astăzi, împreună cu grupul meu Renaissance, depunem un proiect de lege constituţională pentru a proteja accesul la avort".

Macron se află sub presiune pentru a construi compromisuri în parlamentul Franţei după o înfrângere electorală usturătoare săptămâna trecută, care a dus la pierderea majorităţii sale absolute. De atunci, preşedintele a încercat să ia legătura cu adversarii politici, cerându-le să vină cu idei pentru ca parlamentul fragmentat să legifereze.

Deputatul Parlamentului Philippe Ballard, de la partidul de extremă dreapta Rassemblement National, a declarat că partidul său nu are intenţia de a încerca să anuleze dreptul la avort în Franţa.

"Nu ne atingem de legea Veil", a declarat el la postul de radio France Inter, referindu-se la legislaţia franceză privind dreptul la avort.

El a precizat că partidul său a votat împotriva unei propuneri de extindere a dreptului la avort de la 12 săptămâni de sarcină la 14 săptămâni.

Legea Veil, care permite avorturile până la 10 săptămâni de sarcină, a fost adoptată în Franţa în 1975. Ea a fost extinsă la 12 săptămâni în 2001 şi apoi la 14 săptămâni în luna martie a acestui an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici