Presa străină anunţă demisia lui Ponta, în urma protestelor de stradă: "Furia fierbea de ceva timp în România împotriva Guvernului"

Principalele agenţii de presă străine şi publicaţii din întreaga lume anunţă miercuri demisia premierului Victor Ponta şi a Guvernului României, după ample proteste de stradă, în urma incendiului care a avut loc vineri într-un club din Bucureşti, soldat cu peste 30 de morţi.

6065 afișări
Imaginea articolului Presa străină anunţă demisia lui Ponta, în urma protestelor de stradă: "Furia fierbea de ceva timp în România împotriva Guvernului"

Presa străină anunţă demisia lui Ponta, în urma protestelor de stradă: "Furia fierbea de ceva timp în România împotriva Guvernului"

"Îmi depun mandatul, demisionez şi, implicit, Guvernul meu", a declarat Ponta într-un comunicat, citat de ASSOCIATED PRESS.

Peste 20.000 de persoane au ieşit în stradă marţi seara, într-un protest spontan, cerând demisia lui Ponta, a ministrului de Interne Gabriel Oprea şi a primarului sectorului în care se află clubul Colectiv, scrie AP."Ruşine să vă fie!" şi "Assasinii" au strigat protestatarii şi au agitat steaguri ale României.

"Furia fierbea de ceva timp în România împotriva Guvernului, perceput de mulţi drept corupt, iar incendiul de vineri a sporit această furie", comentează agenţia americană de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis a scris marţi seara pe pagina sa de Facebook că "înţeleg ceea ce se cere şi ceea ce se aşteaptă, pe bună dreptate, cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea politică", adăugând, citat de AP, "următorul pas este al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă".

Postul britanic de televiziune SKY NEWS, ziarele THE Guardian şi THE TELEGRAPH, dar şi presa canadiană preiau materialul AP.

REUTERS comentează că Ponta a demisionat în mod surprinzător la doar câteva ore după un protest în masă prin care s-a cerut demisia Cabinetului, în timp ce bilanţul victimelor incendiului de la clubul de noapte din Bucureşti ajungea la 32 de morţi.

Asupra lui "Ponta, singurul premier în exerciţiu din această ţară vizat de un proces de corupţie, preşedintele Klaus Iohannis, care l-a învins în alegerile prezidenţiale din noiembrie, a exercitat presiuni să demisioneze", aminteşte Reuters.

"Plecarea lui Ponta poate conduce la o realiniere politică în România, unde o coaliţie de trei partide formează o majoritate în Parlament", comentează agenţia de presă, care aminteşte că Iohannis a anunţat că scopul său este să-i aducă pe foştii săi colegi liberali la putere.

"Probabil aţi observat miile de oameni de seara trecută şi ce au cerut", a declarat Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat (PSD, stânga, la putere), anunţând demisia, citat de Reuters.

Miercuri, la ora locală 10.50, leul s-a depreciat cu 3%, la 4,4435 faţă de euro.

Ponta a ignorat în mod repetat îndemnuri la demisie şi a anunţat că vrea să-şi ducă mandatul la final, până în 2016, când sunt programate alegeri parlamentare, mai notează Reuters.

Premierul român Victor Ponta şi-a anunţat miercuri demisia din funcţie după drama care a avut loc vineri într-o discotecă din Bucureşti, soldată cu 32 de morţi, la o zi după o mare manifestaţie, la Bucureşti, în cursul căreia protestatarii i-au cerut să plece de la putere, scrie AGENCE FRANCE PRESSE. Materialul AFP este preluat de presa franceză şi belgiană.

Posturile paneuropean EURONEWS şi britanic BBC anunţă, în deschidere pe site-uri, demisia lui Ponta.

"Presiunea a crescut asupra lui Ponta de luna trecută. În octombrie a pierdut conducerea partidului în favoarea lui Dragnea, pe fondul unui scandal de fraudă fiscală şi a devenit primul premier în exerciţiu judecat pentru corupţie", comentează Euronews.

BBC adaugă că Ponta a respins în mai multe rânduri acuzaţiile de corupţie, acuzându-i la rândul său pe procurori de faptul că sunt "total neprofesionişti". "Sper că demisia Guvernului va satisface oamenii care au ieşit în stradă", a declarat el pentru un post românesc, citat de BBC.

"Protestele anticorupţie din România îl doboară pe premier", titrează site-ul EUOBSERVER, care comentează că itinerariul de marţi seara al protestatarilor, care a condus la demisia Cabinetului, a relevat ţintele furiei - Guvernul, în Piaţa Victoriei, Ministerul de Interne şi Primăria Sectorului 4 din Bucureşti. "Corupţia ucide!", "Ponta, demisia!" şi "Asasini!", au strigat protestatarii, scrie site-ul.

Proasta administrare a provocat suspiciuni de corupţie, într-un oraş al cărui primar, Sorin Oprescu, a fost arestat în septembrie sub astfel de acuzaţii, comentează site-ul, notând că Piedone, a cărui demisie a fost cerută în urma incendiului de la clubul Colectiv, era favoritul la succesiunea lui Oprescu.

Premierul României şi-a anunţat demisia în urma incendiului care a avut loc vineri într-o discotecă din Bucureşti, soldat cu 32 de morţi, anunţă portalul rusesc SPUTNIK.

Demisia lui Ponta a fost anunţată de către liderul PSD Liviu Dragnea, scrie site-ul bulgar NOVINITE, precizând că acesta şi-a anunţat ulterior demisia, la Palatul Victoria, recunoscând legitimitatea nemulţumirii din societate, amplificată de tragedia de la clubul Colectiv. Ponta a apreciat că ar fi o "eroare gravă" să ignore dorinţa poporului şi că ar fi incorect să lase responsabilitatea oamenilor de pe teren, primarilor, secretarilor de stat şi miniştrilor, scrie site-ul bulgar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici