Preşedintele Madagascarului şi-a anunţat demisia

Preşedintele malgaş Marc Ravalomanana şi-a anunţat marţi demisia şi a transferat prerogativele "preşedintelui Republicii şi pe cele ale premierului" unui "directorat militar", potrivit unui comunicat.

47 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Madagascarului şi-a anunţat demisia

Preşedintele Madagascarului şi-a anunţat demisia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Prin Ordonanţa 2009-001 din data de 17 martie 2009, preşedintele republicii a decis să confere unui directorat militar plenitudinea puterilor", potrivit acestui comunicat care menţionează că "directoratul militar este condus de (membrul) cel mai vechi în cel mai înalt grad, din toate forţele armate unite".

"Directoratul militar exercită cumulat atribuţiile preşedintelui republicii şi pe cele ale premierului conferite prin Constituţie", se arată în comunicat.

Un mesaj de alertă al consulatului Franţei, adresat cetăţenilor francezi stabiliţi în oraşul Antananarivo, preciza: "Demisia preşedintelui, risc de manifestaţii. Fiţi prudenţi şi evitaţi să circulaţi pe timp de noapte".

Cu câteva minute mai devreme, liderul opoziţiei Andry Rajoelina a intrat în sediul preşedinţiei din centrul oraşului Antananarivo, urmat de mii de partizani şi salutat de militarii care au preluat luni seară controlul clădirii.

Andry Rajoelina a refuzat marţi instaurarea unui "directorat militar" căruia preşedintele i-a conferit, în urma demisiei sale, toate prerogativele, a menţionat un ofiţer superior din cadrul armatei.

În cursul unei reuniuni la episcopatul din Antananarivo, la care participau ofiţeri, reprezentanţi pentru medierea dintre Biserici şi diplomaţi, Rajoelina a refuzat tranferarea puterilor către un directorat militar, a declarat colonelul Noel Rakotonandrasana, prezent la faţa locului.

Potrivit acestuia, liderul opoziţiei a părăsit reuniunea dedicată citirii ordonanţei prin care se conferă puteri depline unui directorat militar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici