Preşedintele Palestinei l-a invitat pe Papa Francisc să efectueze o vizită în Ţara Sfântă

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-a invitat joi pe Papa Francisc să efectueze o vizită în Ţara Sfântă, după câteva luni de la invitaţia adresată de preşedintele israelian Shimon Peres, sporind astfel şansele ca Suveranul Pontif să efectueze o vizită în regiune anul viitor.

96 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Palestinei l-a invitat pe Papa Francisc să efectueze o vizită în Ţara Sfântă

Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"L-am invitat în Ţara Sfântă", i-a spus Abbas "ministrului" de Externe al Papei, monseniorul Dominique Mamberti, la finalul primei întâlniri de o jumătate de oră cu Papa, potrivit unor jurnalişti prezenţi.

Anterior, aşa cum obişnuieşte atunci când primeşte oficiali, Francisc i-a oferit preşedintelui Autorităţii Palestiniene (AP) un stilou. "Un stilou, pentru că sigur veţi avea multe de semnat", a spus Papa.

"Sper să semnez cu acest stilou acordul de pace cu Israelul", i-a spus, la râmdul său, Abbas.

Această vizită are loc în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să fie primit la Vatican pe 23 octombrie.

Comunicatul publicat ulterior de Sfântul Scaun nu evocă, totuşi, invitaţia din partea preşedintelui palestinian.

Fără să fie o surpriză, Sfântul Scaun şi-a exprimat "speranţa" ca reluarea procesului de negociere între palestinieni şi israelieni, după trei ani de blocaj, "să producă rezultatele scontate în vederea ajungerii la o soluţionare justă şi durabilă" a conflictului.

Papa invită părţile să "adopte cu hotărâre decizii curajoase în favoarea păcii".

El îşi exprimă "o mare îngrijorare" cu privire la situaţia din Siria şi dorinţa ca "logica dialogului şi reconcilierii să câştige în faţa logicii violenţelor", se arată în comunicat.

Papa Francisc şi-a manifestat dorinţa de a efectua o vizită în Ţara Sfântă în 2014. Însă Vaticanul nu a anunţat o asemenea călătorie.

La bordul avionului cu care se întorcea din Brazilia la sfârşitul lui iulie, Francisc a declarat că i-ar plăcea să efectueze împreună cu Patriarhul Bartolomeu din Constantinopol o vizită în Ţara Sfântă, după 50 de ani de la vizita Papei Paul al VI-lea şi Patriarhului Athenagoras.

Această vizită istorică, marcând o apropiere între catolici şi ortodocşi a avut loc în ianuarie 1964.

După preşedintele israelian Peres, preşedintele libanez Michel Sleimane şi regele Abdallah al Iordaniei, Mahmoud Abbas este al patrulea lider din orientul Mijlociu primit de Papa argentinian.

Informaţii neconfirmate, provenind de la o sursă catolică din Ţara Sfântă, au evocat o posibilă vizită a Papei Francisc în primăvară în Iordania, unde ar putea vizita o tabără a unor refugiaţi sirieni. Alte informaţii, provenind de la surse maronite, şi-au exprimat speranţa efectuării unei escale în Liban, în vederea relansării procesului de reconciliere şi încurajării creştinilor. Nici în acest sens nu există o confirmare.

De când a fost ales, Papa a primit invitaţii să efectueze vizite în Irak, din partea autorităţilor patriarhale locale, un semn al speranţei suscitate de pontificatul său.

El suscită mari aşteptări şi în Palestina. O scrisoare deschisă i-a fost adresată în aprilie, de către comunitatea creştină palestiniană din zona Betleemului (Cisiordania), împotriva unei decizii israeliene de a construi un zid de securitate care să despartă Betleemul de Ierusalim.

Comisia bilaterală Sfântul Scaun-Palestina s-a reunit la sfârşitul lui septembrie, având pe ordinea de zi elaborarea unui 'acord global" privind activitatea Bisericii, un acord în vederea căruia Sfântul Scaun a anunţat joi "progrese".

Vaticanul a folosit pentru prima dată expresia "statul Palestina" în februarie 2013, după recunoaştere de către ONU a unui statut al Palestinei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici