Prima reacţie a lui Erdogan după ce SUA a recunoscut genocidul armean: „să privească în oglindă”

  • Preşedintele turc Tayyip Erdogan a cerut omologului american Joe Biden să dezmintă imediat declaraţia că masacrul asupra armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915 constituie un genocid, relatează Reuters.
  • Erdogan a descris acţiunea SUA ca fiind ofensatoare şi posibil să diminueze legăturile bilaterale.
  • Într-o declaraţie ce a avut loc sâmbătă Joe Biden a recunoscut genocidul otoman asupra armenilor. Statele Unite consideră în mod formal crimele sistematice comise de Imperiul Otoman împoriva armenilor, la începutul secolului XX, drept acte de "genocid", conform declaraţiilor preşedintelui Joseph Biden.
  • Anunţul a fost făcut în Ziua de Comemorare a Genocidului Armean.
2299 afișări
Imaginea articolului Prima reacţie a lui Erdogan după ce SUA a recunoscut genocidul armean: „să privească în oglindă”
"Statele Unite îi omagiază pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început acum 106 ani. Enunţăm istoria. Nu facem acest lucru pentru a atribui vina, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va repeta niciodată", a declarat Joseph Biden, citat de agenţia Associated Press. Anunţul a fost făcut în Ziua de Comemorare a Genocidului Armean.
 
În primele sale comentarii de la declaraţia venită de la Casa Albă, Erdogan a spus că „pasul greşit” ar afecta legăturile bilaterale şi a sfătuit Statele Unite „să privească în oglindă” când fac asemena afirmaţii.
 
„Investigarea evenimentelor istorice şi dezvăluirea adevărului ar trebui lăsate în seama experţilor şi istoricilor, nu a politicienilor”, a adăugat preşedintele turc.
 
Relaţiile dintre Turcia şi SUA sunt marcate de o serie de crize. Washingtonul a contestat decizia Ankarei de a achiziţiona un sistem antiaerian rus de tip S-400, a denunţat operaţiunile turce împotriva grupurilor insurgente kurde din nordul Siriei şi susţinerea pe care Turcia a oferit-o Azerbaidjanului în conflictul cu Armenia.
 
Cu toate acestea, preşedintele turc a adăugat că se aştepta să „deschidă o nouă uşă” pentru relaţiile şi acordurile cu SUA la summitul NATO ce va avea loc în iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici