Primarul Parisului face aluzie la o posibilă interzicere a Rusiei şi Belarusului la Jocurile Olimpice

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a lăsat să se înţeleagă că ar putea susţine o interdicţie pentru sportivii ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice din capitala franceză din 2024.

293 afișări
Imaginea articolului Primarul Parisului face aluzie la o posibilă interzicere a Rusiei şi Belarusului la Jocurile Olimpice

Luna trecută, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a emis recomandări potrivit cărora sportivii şi oficialii celor două ţări ar trebui să fie interzişi la evenimentele sportive internaţionale, ca urmare a invaziei din Ucraina.

Cele două ţări au fost excluse de la Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022, după ce Comitetul Paralimpic Internaţional (IPC) a revenit asupra unei decizii iniţiale de a le permite să concureze ca neutre.

Cu toate acestea, comitetele naţionale olimpice şi paralimpice ale Rusiei şi Belarusului nu au fost suspendate de CIO, respectiv de IPC.

Discutând despre următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din 2024, Hidalgo a declarat că Jocurile nu ar trebui să fie separate de agresiunea Rusiei în Ucraina. „Pentru mine, Jocurile Olimpice sunt, de asemenea, o parte din această lume a geopoliticii", a declarat ea pentru Reuters. „Ceea ce se întâmplă astăzi nu pune efectiv Rusia în această grupare de ţări paşnice".

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a declarat că nu există niciun angajament de a ridica sancţiunile impuse Rusiei şi Belarusului, insistând că „am lăsat acest lucru deschis".

Hidalgo nu a vrut să se pronunţe asupra momentului în care ar trebui să se ia o decizie privind implicarea celor două ţări la Paris 2024. "Sunt foarte pragmatică şi vom lua o decizie când va veni momentul", a declarat primarul Parisului, potrivit Reuters. "Asta e tot. Vladimir Putin încalcă dreptul internaţional, el nu recunoaşte existenţa dreptului internaţional. Va trebui să ţinem cont de acest lucru".

Comentariile primarului vin în urma remarcilor preşedintelui Paris 2024, Tony Estanguet.

În mod similar, Estanguet a lăudat acţiunea luată de organismele sportive împotriva Rusiei şi Belarusului ca fiind „o decizie curajoasă şi puternică ce trebuie respectată", dar a declarat pentru Agenţia France-Presse că este prea devreme pentru a lua o decizie în privinţa Paris 2024.

Ofensiva militară rusă asupra Ucrainei, asistată de Belarus, a fost condamnată pe scară largă la nivel internaţional.

Cel puţin 691 de civili au fost ucişi în război, potrivit ONU, deşi se teme că adevăratul număr de morţi este mult mai mare.

De asemenea, peste trei milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului.

Rusia a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 şi Beijing 2022 sub sigla neutră a Comitetului Olimpic Rus, ca parte a sancţiunilor impuse din cauza muşamalizării unui program de dopaj sponsorizat de stat.

Belarus a putut concura sub steagul său la ambele Jocuri, dar mai mulţi oficiali ai Comitetului Olimpic Naţional al Republicii Belarus - inclusiv preşedintele Viktor Lukaşenko - au fost interzişi din cauza acuzaţiilor de discriminare a sportivilor care au participat la proteste antiguvernamentale.

Parisul urmează să găzduiască Jocurile Olimpice pentru a treia oară în 2024, la 100 de ani de la ultima ediţie care a avut loc în capitala franceză.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici