Primăvara protestelor în Balcani. Albania, Serbia şi Muntenegru – în fruntea „plutonului”. Violenţe la Tirana | VIDEO

O nouă rundă de proteste, sâmbătă, în capitalele Albaniei, Serbiei şi Muntenegrului.

33357 afișări
Imaginea articolului Primăvara protestelor în Balcani. Albania, Serbia şi Muntenegru – în fruntea „plutonului”. Violenţe la Tirana | VIDEO

Primăvara protestelor în Balcani. Albania, Serbia şi Muntenegru – în fruntea „plutonului”. Violenţe la Tirana | VIDEO

La Tirana, forţele de ordine au folosit, sâmbătă, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor care încercau să pătrundă în clădirea Legislativului, potrivit Klan TV.

Noul protest din capitala albaneză a fost organizat tot de opoziţie, care cere demisia premierului socialist Edi Rama. Liderul Partidului Democratic, locomotiva opoziţiei, Lulzim Basha îl acuză pe şeful Executivului de legături cu crima organizată şi de fraude electorale.

„În fiecare zi şi în fiecare noapte vor exista acţiuni din partea cetăţenilor, proteste, rezistenţă. Nu ar trebui să întoarcem celălalt obraz atunci când bandiţii de stat ne lovesc”, a strigat Basha într-o portavoce către suporterii săi.

În februarie, parlamentarii opoziţiei au demisionat în masă în semn de protest, însă gestul lor nu a afectat în vreun fel capacitatea de guvernare a lui Edi Rama, care dispune de „plasa de siguranţă” a unei majorităţi confortabile.

Protestul a degenerat în violenţe după ce un grup de manifestanţi a dărâmat gardul metalic din faţa Parlamentului şi a început să arunce cu pietre în jandarmi. Forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene.

Înainte de începerea acţiunilor de protest de sâmbătă, Ambasada Statelor Unite de la Tirana a emis, vineri, o declaraţie prin care îndemna la o „manifestaţie paşnică”. 

Acelaşi mesaj a venit şi din partea delegaţiei UE din Albania.

Aceste tulburări politice din Albania vin în contextul alegerilor locale programate pentru luna iulie.

Televiziunea RTS din Belgrad

Ne mutăm atenţia spre Belgrad, unde sâmbătă mai mulţi protestatari au forţat uşile postului de televiziune RTS, năpustindu-se înăuntru, şi au cerut eliberarea mass-media de sub controlul preşedintelui sârb Aleksandar Vucici, informează Reuters.

În istoria modernă a Serbiei, clădirea televiziunii RTS, incendiată în 2000, este simbolul răsturnării regimului lui Slobodan Miloşevici.

Grupul de protestatari se afla sub conducerea lui Boşko Obradovici, liderul partidului de extremă-dreapta Dveri, Boşko Obradovici, care a fost ulterior scos de jandarmi din clădire, relatează publicaţia Balkan Insight.

„Nu cerem prea multe, ci doar o emisiune la care să participe şi un reprezentant al protestatarilor, nu doar politicieni”, a declarat Obradovici pe holul televiziunii, cerându-le manifestanţilor să evite cu orice preţ violenţa.

Între timp, în alte zone ale capitalei sârbe zeci de mii de persoane manifestau împotriva şefului statului, conform surselor locale de presă.

Manifestanţii cer instituţii independente şi o mari mare libertate în mass-media.

Valul de proteste din Serbia a debutat în decembrie 2018, fiind declanşate de un atac asupra unui politician de opoziţie, Borko Stefanovici.

Acuzaţii de clientelism la Podgoriţa

Pe arterele din Podgoriţa, mii de oameni au scandat sâmbătă lozinci împotriva preşedintelui Milo Djukanovici şi guvernanţilor, cerându-le demisia, în al cincilea protest organizat în ultimele două luni. Aceştia sunt acuzaţi de corupţie şi clientelism, potrivit Balkan Insight.

Activişti, academicieni, jurnalişti şi studenţi au strigat în cor „Milo hoţul” şi „Noi suntem statul”.

 

Manifestaţiile împotriva puterii au fost declanşate de omul de afaceri muntenegrean Duşko Knezevici, un personaj-cheie din anturajul lui Milo Djukanovici, care l-a acuzat pe şeful statului de înţelegeri financiare obscure.

Fost colaborator apropiat al liderului iugoslav Slobodan Miloşevici, Milo Djukanovic se află de peste 30 de ani la conducerea Muntengrului, fie în scaunul de premier, fie în cel de preşedinte.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici