Primele comentarii publice despre COVID ale preşedintelui chinez Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping a făcut apel la mai mult efort şi unitate, în timp ce ţara intră într-o "nouă fază" în abordarea pandemiei, în primele sale comentarii publice despre COVID de când guvernul a relaxat politica severă de combatere a virusului.

1661 afișări
Imaginea articolului Primele comentarii publice despre COVID ale preşedintelui chinez Xi Jinping

Într-un discurs televizat pentru a marca Anul Nou, Xi a declarat: China a depăşit dificultăţi şi provocări fără precedent în lupta împotriva COVID, iar politicile sale au fost "optimizate" când situaţia şi timpul au cerut acest lucru, relatează The Guardian.

"De la izbucnirea epidemiei... majoritatea cadrelor şi maselor, în special personalul medical, lucrătorii de bază au înfruntat greutăţile şi au perseverat cu curaj", a declarat Xi. "În prezent, prevenirea şi controlul epidemiei intră într-o nouă fază, este încă o perioadă de luptă, toată lumea perseverează şi munceşte din greu, iar lumina este în faţă. Să muncim mai mult, perseverenţa înseamnă victorie, iar unitatea înseamnă victorie".

Trecerea bruscă a Chinei, la începutul acestei luni, de la politica "zero-Covid", pe care o menţinuse timp de aproape trei ani, a dus la răspândirea necontrolată a infecţiilor în întreaga ţară. De asemenea, a provocat o nouă scădere a activităţii economice şi îngrijorare internaţională.

Schimbarea a venit după proteste fără precedent faţă de politica susţinută de Xi, marcând cea mai puternică demonstraţie de sfidare publică din timpul preşedinţiei sale de zece ani.

În Wuhan, epicentrul epidemiei în urmă cu aproape trei ani, mii de oameni s-au adunat pentru a marca ajunul Anului Nou şi a reflecta asupra pandemiei. Locuitorii de acolo şi-au exprimat speranţa că viaţa normală va reveni în 2023, în ciuda unei creşteri a numărului de cazuri de când au fost ridicate restricţiile privind pandemia.

Mulţi au lansat baloane pe cer atunci când ceasurile au sunat la miezul nopţii, conform tradiţiei în oraşul din centrul Chinei, înainte de a-şi face selfie-uri cu prietenii.

Poliţia a folosit difuzoare în mai multe locaţii, difuzând un scurt mesaj în care le spunea oamenilor să nu se adune, dar pare că a fost ignorată.

În Shanghai, care, la fel ca multe oraşe chineze în 2022, a fost pus sub izolare de lungă durată, mulţi s-au înghesuit pe istorica alee de pe malul râului, Bund.

Valul de noi infecţii a copleşit spitalele şi casele funerare din întreaga ţară, cozile de maşini funebre din faţa crematoriilor alimentând îngrijorarea publicului.

Zhang Wenhong, directorul Centrului Naţional pentru Boli Infecţioase, a declarat pentru un cotidian că Shanghai a atins un vârf de infecţii pe 22 decembrie, precizând că în prezent există aproximativ 10 milioane de cazuri.

El a spus că aceste cifre indică faptul că aproximativ 50.000 de persoane din oraşul de 25 de milioane de locuitori vor trebui să fie spitalizate în următoarele săptămâni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
xi jinping,
covid,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici