Producţia de opiu din Afganistan a scăzut cu 50%

Producţia de opiu din Afganistan, primul producător mondial la acest capitol, a scăzut cu 50 la sută în 2010 din cauza recoltei slabe de mac, însă preţurile sunt în creştere, arată un raport al Naţiunilor Unite.

105 afișări
Imaginea articolului Producţia de opiu din Afganistan a scăzut cu 50%

Producţia de opiu din Afganistan a scăzut cu 50% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Afganistanul a produs 3.600 de tone de opiu în 2010, cu 50 la sută mai puţin decât producţia din 2009, conform unei estimări a Oficiului ONU pentru combaterea drogurilor şi infracţionalităţii (ONUDC).

Valoarea producţiei a crescut însă cu 38 la sută, reprezentând 604 milioane de dolari, potrivit raportului intitulat "Afghanistan Opium Survey 2010". Producţia reprezintă cinci la sută din PIB-ul Afganistanului.

Scăderea producţiei a fost cauzată de un parazit care a afectat culturile de mac. Majoritatea proviciilor producătoare, în principal Helmand şi Kandahar, bastioane ale insurgenţilor, au fost afectate de acest parazit.

Talibanii, care luptă împotriva regimului de la Kabul şi a trupelor internaţionale, obţin fonduri în principal din producţia de opiu.

Scăderea producţiei a avut ca efect creşterea preţurilor, kilogramul de opiu ajungând la 169 de dolari, cu 169 la sută mai mult decât în 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici