Proteste în Peru: noul preşedinte al ţării se confruntă cu o anchetă pentru genocid

Procurorul suprem din Peru a lansat o anchetă asupra preşedintelui Dina Boluarte şi a unor miniştri importanţi în legătură cu protestele violente din ţară care ţin de mai multe săptămâni şi care s-au soldat cu zeci de morţi.

466 afișări
Imaginea articolului Proteste în Peru: noul preşedinte al ţării se confruntă cu o anchetă pentru genocid

Proteste în Peru: noul preşedinte al ţării se confruntă cu o anchetă pentru genocid

Violenţele au izbucnit după ce fostul preşedinte Pedro Castillo a fost arestat în decembrie pentru că a încercat să dizolve Congresul. Dina Boluarte a depus jurământul în calitate de preşedinte al Peru, la scurt timp după ce fostul preşedinte a fost înlăturat din funcţie

Luni, 17 persoane au murit în confruntările dintre susţinătorii lui Castillo şi forţele de securitate din sud-estul ţării. Alte zeci de persoane au fost rănite în oraşul Juliaca, în ceea ce a fost cea mai gravă zi de violenţe de până acum. Multe dintre victime aveau răni prin împuşcare. Autorităţile i-au acuzat pe protestatari că au încercat să invadeze aeroportul din Juliaca şi o secţie de poliţie. În regiune a fost instituită stare de asediu pe timpul nopţii.

Marţi, biroul procurorului general şi-a anunţat decizia de a-i investiga pe Boluarte şi pe premierul Alberto Otárola, alături de miniştrii apărării şi de interne. Oficialii sunt anchetaţi sub acuzaţiiile de „genocid, omucidere calificată şi răni grave", potrivit BBC.

Politicienii vizaţi nu au comentat public acest subiect.

Susţinătorii lui Castillo, dintre care mulţi sunt peruani săraci, spun că preşedintele Boluarte trebuie să demisioneze, să se organizeze alegeri anticipate şi fostul preşedinte să fie eliberat.

Castillo, un politician de stânga, a scris un mesaj pe Twitter din celula sa de închisoare, anunţând că cei care au apărat Peru de „dictatura loviturii de stat” nu vor fi uitaţi niciodată. Fostul preşedinte este cercetat pentru rebeliune şi conspiraţie. El neagă toate acuzaţiile, insistând că este preşedintele legitim al ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici