Purtarea vălului islamic integral va fi interzisă în Franţa

Adunarea Naţională franceză a adoptat marţi, în primă lectură, proiectul de lege privind interzicerea portului vălului islamic integral în spaţii publice, în pofida unor rezerve juridice şi a nemulţumirii populaţiei musulmane.

19 afișări
Imaginea articolului Purtarea vălului islamic integral va fi interzisă în Franţa

Purtarea vălului islamic integral va fi interzisă în Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul a fost aprobat cu 335 de voturi pentru şi unul singur împotrivă, însă partidele de stânga (socialişti, comunişti, ecologişti) au refuzat să ia parte la vot, deşi se opun portului vălului integral.

Guvernul mizează pe adoptarea textului în forma actuală şi la votul din Senat, programat pentru luna septembrie.

Liderul grupului parlamentar al partidului prezidenţial UMP, Jean-François Copé, vrea însă eliminarea tuturor neclarităţilor juridice legate de text şi intenţionează să sesizeze Consiliul Constituţional.

Partidul Socialist a invocat "riscurile juridice" care ar apărea în cazul interzicerii totale a portului vălului musulman.

Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă a ţării, a formulat rezerve în legătură cu dreptul de a decide o interdicţie generalizată la întreg spaţiul public. În textul avizului transmis Parlamentului, Consiliul a recomandat limitarea restricţiilor la anumite locuri publice (sedii ale administraţiei, mijloace de transport în comun, magazine).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici