R.Moldova nu intenţionează să aderea la NATO

R.Moldova nu intenţionează să adere la NATO, orice speculaţii în acest sens fiind politizate, a declarat ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţă, referitor la articolele din presă pe această temă, relatează agenţia Itar-Tass în pagina electronică.

22 afișări
Imaginea articolului R.Moldova nu intenţionează să aderea la NATO

R.Moldova nu intenţionează să aderea la NATO (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Problema privind aderarea (Republicii) Moldova la NATO nu se află pe agenda actuală, iar speculaţiile pe această temă sunt politizate", a precizat el.

El a remarcat totodată că Alianţa este "benefică şi avantajoasă pentru Moldova dacă luăm în considerare noile nevoi în domeniul securităţii naţionale", a explicat el. "NATO se transformă într-o structură de cooperare pentru a asigura securitatea colectivă".

Marinuţă şi-a exprimat convingerea că "în prezent, securitatea oricărui stat poate fi asigurată numai prin cooperare întrucât... actualele ameninţări nu permit garantarea unilaterală a securităţii".

Potrivit oficialului, cooperarea între republica Moldova şi NATO se bazează pe principiile Parteneriatului Individual al Planului de Acţiuni adoptat de fostul Guvern. Acest plan presupune reformarea sistemului naţional de apărare şi al securităţii printr-o mai bună instruire a personalului şi participarea la misiuni de menţinere a păcii.

Marinuţă pledează pentru participarea militarilor moldoveni la misiunile internaţionale de pace sub egida ONU, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi a altor organizaţii conform legislaţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici