R. Moldova şi România au semnat o declaraţie, nu un acord, din cauza limbii oficiale de la Chişinău

Republica Moldova şi România au semnat o declaraţie privind crearea unui parteneriat strategic pentru integrarea europeană a R.Moldova, şi nu un acord, din cauza limbii oficiale de la Chişinău, au sugerat liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), relatează Info-Prim Neo în pagina electronică.

264 afișări
Imaginea articolului R. Moldova şi România au semnat o declaraţie, nu un acord, din cauza limbii oficiale de la Chişinău

R. Moldova şi România au semnat o declaraţie, nu un acord, din cauza limbii oficiale de la Chişinău (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Liderii AIE au sugerat luni, la emisiunea "În PROfunzime", de la PRO TV Chişinău, că motivul pentru care a fost semnată o declaraţie şi nu un acord, aşa cum a fost prevăzut iniţial, este limba oficială în care Parlamentul de la Chişinău urma să adopte un eventual tratat.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a subliniat că declaraţia, pe care el şi şeful statului român, Traian Băsescu, au semnat-o la 27 aprilie, la Bucureşti, are putere juridică, la fel ca un acord, doar că aceasta nu va trebui ratificată în Parlament.

Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Marian Lupu, a afirmat că un acord presupune un text voluminos, iar textul declaraţiei semnate a fost unul scurt şi nu întrunea parametrii unui acord propriu-zis. Prim-ministrul Vlad Filat s-a referit şi el la puterea juridică a declaraţiei.

Întrebat dacă grupul parlamentar al PDM ar fi votat un eventual acord în limba română, Marian Lupu a răspuns categoric că nu. "Nu aş fi semnat, pentru că ar fi fost contrar legislaţiei naţionale", a spus Lupu.

Declaraţia moldo-română, semnată la Bucureşti de către Ghimpu şi Băsescu, stabileşte atât cadrul privilegiat al relaţiilor bilaterale, cât şi extinderea şi aprofundarea cooperării pe dimensiunile politică, economică şi culturală ale procesului de integrare europeană.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 27 aprilie, că parteneriatul strategic privind integrarea europeană a R. Moldova a fost semnat "în două originale, amândouă în limba română" şi că drumul către UE nu este în contradicţie cu neutralitatea constituţională a Republicii Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici