Ramadanul începe fără vreun răgaz pentru Fâşia Gaza

Milioane de musulmani din întreaga lume se pregătesc în această seară pentru începerea lunii sfinte islamice a Ramadanului, aşteptată luni sau marţi, în funcţie de ţara în care se află.

339 afișări
Imaginea articolului Ramadanul începe fără vreun răgaz pentru Fâşia Gaza

Ramadanul începe fără vreun răgaz pentru Fâşia Gaza

Această lună este deosebit de importantă pentru că ar putea marca sfârşitul ostilităţilor sau începutul unui armistiţiu în Israel şi teritoriile palestiniene, în conflictul fără precedent în istoria recentă a Orientului Mijlociu. Gândurile comunităţii islamice mondiale se îndreaptă, aşadar, în primul rând către Fâşia Gaza, către cei aflaţi sub bombe.

Toţi ochii sunt aţintiţi asupra Esplanadei Moscheilor din Ierusalim, mii de poliţişti fiind aliniaţi pe străzile înguste ale Oraşului Vechi, unde nu au fost amplasate ornamentele obişnuite pentru festivităţile din jurul locului considerat sacru şi în acelaşi timp disputat de cele trei religii (islamică, evreiască şi creştină). Şi unde liderul Hamas, Ismail Haniyeh, i-a chemat pe palestinieni să mărşăluiască pentru începutul lunii sfinte.

Papa Francisc a transmis un mesaj la Angelus: "În această seară, fraţii şi surorile noastre musulmane vor începe Ramadanul. Îmi exprim apropierea mea faţă de ei toţi”.

Considerat unul dintre cei cinci piloni ai islamului, Ramadanul începe în mod tradiţional atunci când se vede semiluna, programat pentru luni, potrivit site-ului islamic Hamari, în ţări precum Iran, Pakistan şi Arabia Saudită şi marţi în alte ţări, printre care India, Indonezia şi Egipt, conform Hindustan Times.

Aceasta durează între 29 şi 30 de zile şi este sărbătorită ca fiind cea mai sfântă lună în islam pentru 1,8 miliarde de musulmani, aproape un sfert din populaţia lumii.

După apusul soarelui, începe prima veghe de rugăciune, care însoţeşte toate comunităţile islamice spre începutul perioadei sfinte, care, potrivit tradiţiei, este luna în care profetul Mahomed a primit revelaţia Coranului.

În timpul lunii Ramadanului, comunităţile islamice din întreaga lume promovează în principal adunările în moscheile lor pentru a împărtăşi masa de întrerupere a postului, care are loc la apusul soarelui, şi pentru a celebra împreună rugăciunea de noapte. Sunt favorizate şi schimburile de vizite între membrii familiei sau prieteni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ramadan,
fâşia gaza,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici