Raport: Influenţa unchiului prin alianţă al lui Kim Jong-un se diminuase înainte de executarea sa

Influenţa lui Jang Song-thaek, unchiul prin alianţă al liderului nord-coreean Kim Jong-un, se diminuase deja înainte de executarea sa, în decembrie, iar absenţa sa se va resimţi, în special, pe plan economic, apreciază Pentagonul într-un raport publicat miercuri.

978 afișări
Imaginea articolului Raport: Influenţa unchiului prin alianţă al lui Kim Jong-un se diminuase înainte de executarea sa

Raport: Influenţa unchiului prin alianţă al lui Kim Jong-un se diminuase înainte de executarea sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un raport anual întocmit pentru Congres, Departamentul american al Apărării apreciază că înlăturarea numărului doi al regimului de la Phenian "nu ar trebui să conducă la schimbări majore în politica de apărare sau în stabilitatea regimului pe termen scurt".

Jang Song-thaek, considerat drept mentor al tânărului lider nord-coreean, a fost arestat, judecat în cadrul unui proces expres şi executat la 12 decembrie în cursul celei mai importante epurări politice din Coreea de Nord de la sosirea la putere a lui Kim Jong-un, la sfârşitul lui 2011.

Influenţa sa se diminuase deja în cursul anului 2013, afirmă Pentagonul.

"Apariţiile lui Jang alături de nepotul său, care sunt utilizate pentru a semnala importanţa unei persoane în cadrul regimului, s-au diminuat cu 50% în 2013, faţă de 2012", arată Pentagonul în raportul său.

"Absenţa sa va fi resimţită, fără îndoială, în domeniul economic", pentru că el era însărcinat, în special prin China, cu "atragerea devizelor străine şi investiţiilor în Coreea de Nord", relevă raportul.

În prezent, Phenianul pare dispus la dialog cu vecinul său din sud, însă Pentagonul nu îşi face iluzii. "Intenţia declarată a Coreei de Nord de face progrese în programul său nuclear şi de a-şi continua eforturile în materie de rachete balistice înseamnă că, în cele din urmă, va reveni la acţiuni coercitive pentru a-şi atinge scopurile", avertizează Departamentul american al Apărării.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici