Raport SIPRI: Cheltuielile militare în Europa au atins cel mai înalt nivel de după Războiul Rece

Cheltuielile militare ale Europei au crescut într-un ritm record în 2022, atingând un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, după invazia Rusiei în Ucraina, au declarat luni cercetătorii în domeniul securităţii globale.

321 afișări
Imaginea articolului Raport SIPRI: Cheltuielile militare în Europa au atins cel mai înalt nivel de după Războiul Rece

Creşterea din Europa a ajutat cheltuielile militare globale să atingă al optulea record consecutiv, ajungând la 2.240 de miliarde de dolari, adică 2,2% din produsul intern brut mondial, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

"Acest lucru este determinat de războiul din Ucraina, care duce la creşterea cheltuielilor bugetare europene, dar şi de tensiunile nerezolvate şi care se agravează în Asia de Est între SUA şi China", a declarat pentru AFP cercetătorul Nan Tian, unul dintre coautorii studiului.

Europa a investit în 2022 cu 13% mai mult pentru apărare decât în precedentele 12 luni, într-un an marcat de invazia rusă în Ucraina.

Aceasta a fost cea mai puternică creştere din ultimii peste 30 de ani şi o revenire, în dolari constanţi, la nivelul de cheltuieli din 1989, când a căzut Zidul Berlinului. "În Europa, este ceva ce nu s-a mai întâmplat de la sfârşitul Războiului Rece", a spus Tian.

Numai Ucraina şi-a mărit cheltuielile de şapte ori, ajungând la 44 de miliarde de dolari, adică o treime din PIB. În plus, ţara a beneficiat de donaţii de armament în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari, notează SIPRI. În acelaşi timp, cheltuielile Rusiei au crescut cu 9,2% anul trecut, potrivit estimărilor.

"Indiferent dacă eliminăm cele două naţiuni aflate în război, cheltuielile europene au crescut în continuare destul de mult", a spus Tian.

Cheltuielile în Europa, care au totalizat 480 de miliarde de dolari în 2022, au crescut deja cu o treime în ultimul deceniu, iar tendinţa este de aşteptat să continue şi să se accelereze în următorul deceniu.

Marea Britanie este prima ţară din Europa în privinţa cheltuielilor militare, ocupând locul şase la nivel global şi reprezentând 3,1% din cheltuielile globale, înaintea Germaniei, cu 2,5%, şi a Franţei, cu 2,4% - cifre care includ donaţiile către Ucraina.

Marea Britanie, al doilea mare donator al Ucrainei, după Statele Unite, "cheltuieşte mai mult decât Franţa şi Germania. De asemenea, a oferit mai mult ajutor militar decât Franţa şi Germania", a declarat Tian.

Ţări precum Polonia, Olanda şi Suedia s-au numărat printre ţările europene care şi-au mărit cel mai mult investiţiile militare în ultimul deceniu.

Armele moderne şi costisitoare explică, de asemenea, unele creşteri ale cheltuielilor, ca în cazul Finlandei, care a achiziţionat anul trecut 64 de avioane de luptă americane F-35.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici