LIVE TEXT  Război Israel - Hamas. CNN: sute de bombe de o sută de kg aruncate peste Gaza / Televiziunea israeliană: Israel propune un armistiţiu de două săptămâni pentru ostatici

Un lider Hamas anunţă că gruparea teroristă nu mai acceptă pauze de război în care să fie eliberaţi ostatici, căci, oricum, după un armistiţiu de pace, războiul este continuat inevitabil, în ritm susţinut, de Israel.

2457 afișări
Imaginea articolului Război Israel - Hamas. CNN: sute de bombe de o sută de kg aruncate peste Gaza /  Televiziunea israeliană: Israel propune un armistiţiu de două săptămâni pentru ostatici

Război Israel - Hamas. Hamas: Nu va există un acord asupra ostaticilor fără încetarea atacurilor Israelului / Netanyahu: Predaţi-vă sau muriţi / Kamikaze în acţiune în Gaza

UPDATE Televiziunea israeliană: Israelul propune un armistiţiu de două săptămâni pentru ostatici

Oficialii israelieni discută alte propuneri pentru a convinge Hamas să negocieze un nou schimb de ostatici, deşi facţiunea islamică a cerut încetarea „agresiunii” din Gaza ca o condiţie inevitabilă. Acest lucru a fost raportat de Kan TV, citând surse familiare cu cazul. Una dintre posibilităţile aflate în studiu - şi pe care Hamas o ia în considerare - este aceea a unui armistiţiu de aproximativ două săptămâni în schimbul a zeci de ostatici. Anterior, fracţiunea islamică a respins o propunere de armistiţiu de o săptămână în schimbul a 40 de persoane răpite.

UPDATE Moscova: Apel telefonic Putin-Abu Mazen privind conflictul din Gaza

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele palestinian Abu Mazen au discutat despre conflictul din Orientul Mijlociu în timpul unei conversaţii telefonice. Kremlinul a făcut cunoscut acest lucru, relatează Tass, subliniind că Putin şi-a exprimat sprijinul pentru eforturile PNA, a vorbit despre iniţiative de detensionare şi a promis că va continua trimiterea de ajutor umanitar în Gaza. Preşedintele rus a confirmat, de asemenea, invitaţia adresată lui Abu Mazen de a vizita Rusia la o dată care urmează a fi convenită.

UPDATE CNN: sute de bombe de 100 kg aruncate asupra Gaza

În prima lună a războiului din Gaza, Israelul a aruncat asupra regiunii Gaza sute de bombe uriaşe, cântărind o tonă fiecare, dintre care multe erau capabile să omoare sau să rănească oameni la mai mult de 300 de metri distanţă, reiese dintr-o analiză efectuată de CNN împreună cu compania de inteligenţă artificială Synthetaic. Imaginile din satelit din primele zile ale războiului dezvăluie peste 500 de cratere create de impact şi cu un diametru de peste 12 metri, în concordanţă cu cele lăsate de asemenea bombe masive. Sunt bombe de patru ori mai grele decât cele mai mari bombe pe care Statele Unite le-au aruncat asupra ISIS la Mosul, Irak, în timpul războiului cu Califatul. Potrivit experţilor, tocmai utilizarea acestor bombe a provocat un număr atât de mare de victime, peste 20.000, conform ultimului bilanţ al Hamas: „Folosirea bombelor de 100 de kg într-o zonă dens populată precum Gaza înseamnă că va dura zeci de ani pentru ca comunităţile să se redreseze”, a spus John Chappell, avocat şi consilier principal la Centrul pentru Civili în Conflict, un ONG care studiază cum să se reducă la minimum daune produse civililor în conflicte.

UPDATE Număr de victime

Războiul din Gaza a ucis peste 20.000 de palestinieni, au declarat vineri oficialii din domeniul sănătăţii din teritoriul condus de Hamas, o nouă reflectare a costului uluitor al ofensivei militare a Israelului, în timp ce cresc presiunile pentru reducerea acesteia.

Cifra, care reprezintă aproape 1% din populaţia teritoriului înainte de război, este doar o măsură a devastării provocate de conflictul care, timp de 11 săptămâni, a strămutat aproape 85% din populaţia din Gaza şi a distrus porţiuni mari din mica enclavă de coastă.

Netanyahu: Alegerea pentru Hamas este să se predea sau să moară

„Alegerea pe care o ofer Hamas este foarte simplă: să te predai sau să mori”. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus acest lucru într-un videoclip publicat pe reţelele de socializare. „Nu vor avea altă opţiune”, a adăugat el, reiterând că nici Hamas, nici Fatah, partidul preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas, nu vor guverna Fâşia Gaza.

Brigăzile Kassam: 11 soldaţi israelieni ucişi

Brigăzile Qassam au anunţat pe Telegram că au lovit o forţă specială israeliană în zona al-Tuwam, la nord de oraşul Gaza, şi s-au angajat într-o ciocnire armată cu mitraliere. În ciocnire, potrivit aripii armate a Hamas, cel puţin 11 soldaţi ai forţelor speciale israeliene au fost ucişi.

Armata israeliană distruge o moschee în oraşul Gaza

Armata israeliană a aruncat în aer o moschee în cartierul Remal din oraşul Gaza, după ce a ocupat-o timp de o lună. Într-un videoclip publicat de IDF, un soldat este văzut mergând pe dărâmături, înainte de a se opri la intrarea unui presupus tunel. „Acest tunel avea scări şi lift”, spune soldatul către cameră. „A fost folosit de liderii Hamas”

Hamas: săptămânile de armistiţiu nu sunt suficiente pentru acordul privind ostaticii

Ghazi Hamad, unul dintre liderii Hamas, a spus că miscarea islamica nu este interesată să elibereze ostaticii în schimbul unor pauze, chiar şi de ordinul săptămânilor, pentru că Israelul va continua oricum războiul mai târziu. „Unii oameni caută o mică pauză, o pauză ici şi colo pentru o săptămână, două săptămâni, trei săptămâni. Dar vrem să oprim complet agresiunea”, a spus Hamad pentru Al Jazeera. „Pentru că cred că Israelul va exploata pauza pentru ostatici şi apoi va începe un nou ciclu de asasinate în masă şi masacre împotriva poporului nostru. Cred că nu vom juca acest joc”, a mai spus Hamad, adăugând că Hamas va efectua în viitor şi alte atacuri similare cu cele din 7 octombrie până la distrugerea Israelului.

IDF: Cartierul West Gaza City capturat, „terorişti arestaţi”

Armata israeliană a preluat controlul asupra cartierului Shejaiya, din estul oraşului Gaza. Aşa anunţă armata israeliană, potrivit căreia forţele Diviziei 36 au obţinut „controlul operaţional” al cartierului, iar armata va continua să păzească zona şi să desfăşoare „operaţiuni ţintite în funcţie de nevoile operaţionale”. IDF a mai spus că a arestat numeroşi terorişti, inclusiv un comandant de companie care a participat la masacrul din 7 octombrie. Forţele Brigăzii Golani, adaugă IDF, au percheziţionat casele înalţilor oficiali Hamas şi au confiscat materiale de informaţii, în timp ce forţele din Brigada 188 au preluat controlul asupra cartierului general al Batalionului Shejaiya al Hamas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici