Război Israel - Hamas. Luptele au fost reluate, după ce cele două părţi nu au reuşit să prelungească armistiţiul. Lupte intense în Gaza

  • Armata israeliană a reluat luptele împotriva Hamas în Gaza, a anunţat armata, afirmând că Hamas a încălcat armistiţiul şi a tras în direcţia teritoriului israelian
  • Cu o oră înainte ca armistiţiul să se încheie, Israelul a declarat că a interceptat o rachetă trasă din Gaza, iar mass-media afiliată Hamas a raportat sunete de explozii şi focuri de armă în nordul enclavei palestiniene.
  • Qatarul şi Egiptul au depus eforturi intense pentru a prelungi armistiţiul, după ce joi a avut loc schimbul unui lot de opt ostatici şi 30 de prizonieri palestinieni.
714 afișări
Imaginea articolului Război Israel - Hamas. Luptele au fost reluate, după ce cele două părţi nu au reuşit să prelungească armistiţiul. Lupte intense în Gaza

Blinken spune că a discutat despre viitorul Fâşiei Gaza cu miniştrii de externe arabi

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că s-a întâlnit cu oficiali din statele arabe şi a discutat despre viitorul Fâşiei Gaza, în timp ce Israelul şi-a reluat asaltul după ce armistiţiul de o săptămână cu militanţii palestinieni din Hamas a eşuat.

Înainte de a se urca în avion, la finalul celei de-a treia călătorii în regiune de la atacul Hamas din 7 octombrie, Blinken a declarat că discuţiile de vineri s-au axat pe situaţia actuală din Gaza şi pe modul de a crea o "pace durabilă, de durată şi sigură".

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a declarat că Blinken s-a întâlnit cu miniştrii de externe din Qatar, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Iordania şi Bahrain, alături de reprezentanţi ai Autorităţii Palestiniene, în marja conferinţei COP28 a ONU privind clima, desfăşurată la Dubai.

Qatar s-a angajat să continue eforturile pentru revenirea la armistiţiul din Gaza

Ministrul de externe din Qatar, şeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a declarat vineri că Qatarul este angajat să continue eforturile, alături de partenerii săi, pentru a reveni la armistiţiul din Fâşia Gaza.

"Bombardarea continuă a Fâşiei Gaza complică eforturile de mediere şi exacerbează catastrofa umanitară", a declarat ministrul de externe.

Lupte intense în Gaza

Vineri dimineaţa au fost raportate lupte grele în Gaza, în timp ce armata israeliană a reluat operaţiunile de luptă împotriva Hamas, după ce a acuzat gruparea militantă palestiniană că a încălcat armistiţiul, trăgând în direcţia teritoriului israelian.

Amistiţiul dintre Israel şi Hamas a expirat

Armata israeliană a reluat luptele împotriva Hamas în Gaza, a anunţat armata, afirmând că Hamas a încălcat armistiţiul şi a tras în direcţia teritoriului israelian, transmite Reuters

Cu o oră înainte ca armistiţiul să se încheie, Israelul a declarat că a interceptat o rachetă trasă din Gaza, iar mass-media afiliată Hamas a raportat sunete de explozii şi focuri de armă în nordul enclavei palestiniene.

Sirene care avertizau asupra rachetelor au sunat din nou în zonele israeliene din apropierea Gaza cu câteva minute înainte de expirarea termenului limită, a declarat armata israeliană.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Hamas şi nici o revendicare a responsabilităţii pentru lansări.

Pauza de şapte zile, care a început la 24 noiembrie şi a fost prelungită de două ori, a permis schimbul a zeci de ostatici deţinuţi în Gaza cu sute de prizonieri palestinieni şi a facilitat intrarea ajutorului umanitar în enclava distrusă.

Qatarul şi Egiptul au depus eforturi intense pentru a prelungi armistiţiul, după ce joi a avut loc schimbul unui lot de opt ostatici şi 30 de prizonieri palestinieni.

A patra persoană a murit în urma incidentului din Ierusalim

O a patra persoană a murit în urma unui schimb de focuri de armă în Ierusalim joi dimineaţă, potrivit unor informaţii neconfirmate de presa ebraică.

Acestea indică faptul că cea de-a patra persoană era un "civil înarmat" care a încercat să îi prindă pe cei doi atacatori, dar forţele israeliene l-au confundat cu o persoană ostilă şi l-au rănit grav.

Acesta a murit din cauza rănilor suferite în această seară, se spune, deşi acest lucru nu a fost confirmat de autorităţi.

Cei doi trăgători, Murad Muhammad Nimr şi Ibrahim Muhammad Nimr, au fost de asemenea ucişi în timp ce forţele israeliene au răspuns la atac.

Benjamin Netanyahu a ordonat ca locuinţele lor din Ierusalimul de Est să fie demolate, ca pedeapsă şi ca mijloc de descurajare împotriva unor viitoare acţiuni de acest gen.

Şase ostatici eliberaţi în Egipt, se îndreaptă spre Israel

Şase ostatici israelieni au fost eliberaţi de Hamas şi se află acum în Egipt, au anunţat Forţele de Apărare ale Israelului.

"Ostaticii eliberaţi se îndreaptă în prezent spre Israel, prin Egipt, spre punctul de întâlnire cu soldaţii noştri de la Kerem Shalom", se arată într-un comunicat.

"Oficialii de securitate vor verifica identitatea ostaticilor eliberaţi la punctul de întâlnire. Familiile ostaticilor sunt actualizate de către reprezentanţii Tzahal cu cele mai recente informaţii disponibile".

Nu există încă o prelungire a încetării focului

Joi a fost cea de-a şaptea zi a acordului, în cadrul căruia au fost eliberaţi o mulţime de ostatici israelieni în schimbul prizonierilor palestinieni.

Ostilităţile urmează să fie reluate după expirarea acordului, vineri dimineaţă la ora 7.00, Forţele de Apărare ale Israelului afirmând în mod repetat că sunt "pregătite" şi dispuse să îşi continue operaţiunile militare.

Hamas şi Israelul se află acum într-o fază de prelungire zilnică a armistiţiului, în care Hamas trebuie să ofere o nouă listă de 10 ostatici pentru a obţine încă 24 de ore de pauză.

Hamas a susţinut până în ultima clipă joi că are probleme în a găsi suficienţi ostatici pentru a îndeplini condiţiile Israelului, ceea ce a reprezentat o provocare serioasă pentru discuţiile privind prelungirea armistiţiului pentru a şaptea zi. După un schimb de replici tensionat şi îndelungat, Hamas a aşteptat în cele din urmă până foarte aproape de expirarea armistiţiului pentru a preda o listă.

Blinken îndeamnă Israelul să evite pierderi civile "masive" în sudul Gaza

În cadrul unei conferinţe de presă la Tel Aviv, după o zi maraton de întâlniri cu lideri israelieni de rang înalt, Blinken a declarat că a prezentat măsuri clare pentru ca Israelul să reducă la minimum victimele civile, dar nu a spus dacă a fost asigurat că măsurile vor fi luate.

"Am discutat detaliile planificării în curs de desfăşurare a Israelului şi am subliniat imperativul pentru Statele Unite ca pierderile masive de vieţi civile şi strămutările de amploare pe care le-am văzut în nordul Gaza să nu se repete în sud", a declarat Blinken.

Autorităţile din Gaza spun că bombardamentele Israelului - represalii la ravagiile ucigaşe ale Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie - au ucis până în prezent peste 15.000 de persoane în enclava condusă de militanţii palestinieni.

"Israelul înţelege imperativul protejării civililor, imperativul asistenţei umanitare şi va continua să lucreze pentru a se asigura că acest lucru se desfăşoară în practică", a declarat el. "Aşa cum i-am spus premierului, intenţia contează, dar şi rezultatul contează".

Washingtonul a îndemnat Israelul să restrângă zona de luptă şi să clarifice unde se pot pune în siguranţă civilii palestinieni în sudul Gaza, au declarat miercuri oficiali americani.

Blinken a declarat că le-a spus liderilor israelieni să pună în aplicare planuri de protecţie a civililor care să reducă la minimum victimele.

"Asta înseamnă să se ia măsuri mai eficiente pentru a proteja vieţile civililor, inclusiv prin desemnarea clară şi precisă a zonelor şi locurilor din sudul şi centrul Gaza, unde aceştia pot fi în siguranţă şi în afara liniei de foc", a spus Blinken.

De asemenea, a mai spus el, aceasta înseamnă, de asemenea, evitarea deteriorării infrastructurilor critice, cum ar fi spitalele, centralele electrice şi instalaţiile de apă, precum şi permiterea civililor care au fost strămutaţi în sudul Gaza să aleagă să se întoarcă în nord.

"Israelul are una dintre cele mai sofisticate armate din lume. Acesta este capabil să neutralizeze ameninţarea reprezentată de Hamas, reducând în acelaşi timp la minimum daunele aduse bărbaţilor, femeilor şi copiilor nevinovaţi", a declarat Blinken.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici