LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 380. Rusia devine imprevizibilă, după atacul cu rachete hipersonice / Kievul pregăteşte contraofensiva / Ucraina: Wagner deschide centre de recrutare în 42 de oraşe ruseşti

  • Rusia nu a înconjurat Bahmutul însă situaţia rămâne dificilă pentru trupele ucrainene care apără oraşul
  • Ruşii se comportă în Ucraina ca şi cum legile internaţionale nu ar exista
  • Armata ucraineană a distrus treisprezece baze temporare din tabăra armatei ruse
10316 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 380. Rusia devine imprevizibilă, după atacul cu rachete hipersonice / Kievul pregăteşte contraofensiva / Ucraina: Wagner deschide centre de recrutare în 42 de oraşe ruseşti

UPDATE 23:00 Von der Leyen, către Biden: Rusia va plăti pentru atrocităţile sale

„Vom face ca Rusia să plătească pentru atrocităţile comise în Ucraina”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în întâlnirea cu Joe Biden din Biroul Oval, potrivit agenţiei ANSA.

UPDATE 22:30 Bahmut, văzut de sus

UPDATE 22:00 Hersonul, lovit din nou

UPDATE 21:00 Elveţia rămâne neutră

UPDATE 20:00 SUA, condiţionate de Rusia

UPDATE 19:00 Grupul Wagner: Kievul organizează contraofensiva la Bahmut

Armata ucraineană se pare că organizează pregătirile pentru o contraofensivă în zona Artiomovsk (numele rusesc al oraşului Bahmut), conform celor scrise de Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, pe Telegram. „Da, se ştie că inamicul pregăteşte o contraofensivă. În mod evident, facem tot ce putem pentru a preveni acest lucru”, a spus Prigojin.

UPDATE 18:00 Rusia avertizează ţările vecine: o lovitură de stat de tip Maidan în Georgia

Rusia şi-a avertizat foştii aliaţi sovietici cu privire la riscurile alinierii cu Statele Unite, după ceea ce Moscova a numit o tentativă de lovitură de stat în Georgia susţinută de Occident, similară revoluţiei „Maidan” din Ucraina din 2014. La Tbilisi, mii de georgieni au ieşit în stradă timp de trei nopţi consecutive, pentru a protesta împotriva legii „agenţilor străini” de inspiraţie rusă, care ameninţă să deraieze încercarea ţării de a stabili legături mai strânse cu Europa. „Seamănă foarte mult cu Kiev Maidan”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la televiziunea de stat, referindu-se la revoluţia din 2014 care l-a răsturnat pe preşedintele pro-rus din Ucraina. „Mi se pare că toate ţările situate în jurul Federaţiei Ruse ar trebui să tragă propriile concluzii despre cât de periculos este să porneşti pe o cale de angajare cu zona de responsabilitate a SUA, zona sa de interese”.

UPDATE 17:20 Macron-Sunak: acţiune concretă pentru pregătirea armatei de la Kiev

„Am convenit cu Sunak asupra acţiunilor concrete privind pregătirea armatei ucrainene”, a declarat preşedintele francez, Emmanuel Macron, la o conferinţă de presă la Paris, după o întâlnire cu premierul britanic, Rishi Sunak.

UCRAINA 17:10 Ucraina: Wagner deschide centre de recrutare în 42 de oraşe ruseşti

Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari ruseşti Wagner, implicat într-o luptă pentru putere cu ministerul apărării, a anunţat deschiderea de centre de recrutare în 42 de oraşe din Rusia. „În ciuda rezistenţei colosale a Forţelor Armate ale Ucrainei, vom merge înainte”, a spus el.

UPDATE 17:00 Ruşi strângători

UPDATE 16:10 Ucraina: Kiev a primit primul sistem Patriot

Ucraina a primit unul dintre cele două sisteme de apărare aeriană Patriot promise de SUA şi de Germania, dar nu este încă operaţional, informează Financial Times, adăugând că Ucraina aşteaptă nişte lansatoare Patriot şi din Olanda.

UPDATE 15:30 Moscova: Kievul cooperează cu SUA pentru transferul agenţilor patogeni

„Sub pretextul reducerii riscurilor de răspândire a infecţiilor, regimul de la Kiev continuă să coopereze cu Pentagonul în ceea ce priveşte transferul agenţilor patogeni periculoşi”, a declarat Igor Kirillov, şeful forţelor de apărare împotriva radiaţiilor, chimice şi biologice ale forţelor armate ruse, preluat de agenţia Ria Novosti. „Acest lucru ar putea duce la provocări a căror responsabilitate ar fi apoi atribuită Rusiei”, a mai explicat el.

UPDATE 15:00 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că o conversaţie cu secretarul de stat american, Antony Blinken, în marja reuniunii miniştrilor de externe ai G20 de la New Delhi de săptămâna trecută a fost "constructivă".

Într-un interviu la televiziunea de stat rusă, el a declarat că nu a auzit nimic nou din partea SUA.
 
Lavrov a declarat că cei doi au vorbit timp de 10 minute şi au discutat despre problemele legate de armele nucleare şi despre conflictul din Ucraina. A fost prima întâlnire dintre cei doi de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

UPDATE 14:00 Premierul Finlandei, Sanna Marin, este cel mai recent lider străin care a vizitat Kievul şi s-a întâlnit vineri dimineaţă cu preşedintele Volodymyr Zelenskiy.

Aceştia au participat la o slujbă religioasă la Catedrala Domul de Aur Sfântul Mihail în memoria soldatului Dmytro Kotsiubaylo, ucis marţi în apropiere de Bakhmut.

UPDATE 13:00 Guvernator: Electricitatea a fost restabilită pentru 90% din populaţia din regiunea Harkov.

Electricitatea a fost restabilită pentru 90% din populaţia din regiunea Harkov în urma atacului masiv cu rachete ruseşti din 9 martie, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov. Cu toate acestea, transportul public care depinde de electricitate nu este încă pe deplin operaţional, a adăugat guvernatorul.

UPDATE 12:06 - Guvernator ucrainean: Electricitatea a revenit pentru 90% din locuitorii regiunii Harkov

Electricitatea a fost restabilită pentru 90% din locuitorii regiunii Harkov în urma loviturii în masă cu rachete ruseşti din 9 martie, a declarat guvernatorul ucrainean Oleh Syniehubov. Cu toate acestea, transportul public care depinde de electricitate nu este încă pe deplin operaţional, a adăugat guvernatorul.

UPDATE 11:49 - Parlamentul belgian recunoaşte oficial Holodomorul drept genocid împotriva ucrainenilor

Parlamentul belgian a susţinut o rezoluţie care recunoaşte Holodomorul ca genocid împotriva poporului ucrainean. Holodomorul, o foamete provocată de Iosif Stalin  între anii 1932-1933, a cauzat aproximativ 3,5 până la 5 milioane de morţi ucraineni.

UPDATE 10:00 -  Rusia a pierdut 156.990 de militari în Ucraina din 24 februarie 2022

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.448 de tancuri, 6.742 de vehicule blindate de luptă, 5.337 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.475 de sisteme de artilerie, 491 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 256 de sisteme de apărare aeriană, 304 de avioane, 289 de elicoptere, 2.187 drone.      

 

UPDATE 9:07   - Statul Major Ucrainean: Rusia lansează 95 de rachete în ultimul său atac 

Forţele ruse au lansat 95 de rachete în cel mai mare atac cu rachete asupra Ucrainei din ultimele săptămâni pe 9 martie, potrivit raportului Statului Major. 

 

UPDATE 08:00 Bilanţul bombardamentelor de ieri a crescut la 11 morţi - Ministerul britanic al Apărării

Ministerul britanic al Apărării a anunţat că bilanţul morţilor în urma bombardamentelor în masă de ieri se ridică la 11 persoane, cu două persoane mai mult decât ultima actualizare de joi a serviciilor de urgenţă.

UPDATE 07:00 Războiul din Ucraina este condus de interesele mai multor "imperii" şi nu doar de "imperiul rus", a declarat Papa Francisc într-un interviu publicat vineri.

Francisc a spus că conflictul este alimentat de "interese imperiale, nu doar ale imperiului rus, ci şi ale imperiilor din alte părţi".

Suveranul pontif s-a adresat televiziunii elveţiene italiene RSI, într-un interviu care urmează să fie difuzat duminică.

UPDATE 06:15 Partenerii americani şi internaţionali îngheaţă active ruseşti în valoare de peste 58 de miliarde de dolari, ca parte a unui pachet de sancţiuni extins

UPDATE 03:00 Biden include ajutorul pentru Ucraina în proiectul de buget

Administraţia Biden cere Congresului asistenţă de peste 6 miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina în anul fiscal 2024, deoarece invazia pe scară largă a Rusiei continuă, fără semne de încetare.

UPDATE 02:30 Ruşii bombardează masiv regiunea Sumi

Trei localităţi au fost şterse de pe hartă din cauza raidurilor aeriene ruseşti.

Rezumatul zilei

  • Volodimir Zelenski, în discursul său de seară, a îndemnat aliaţii să impună cât mai curând posibil sancţiuni împotriva industriei nucleare ruseşti.
  • Rusia loveşte instalaţiile energetice din regiunea Zaporojie şi peste 20.000 de locuinţe au rămas fără curent electric.
  • Ucraina ar putea primi garanţii de securitate la următorul summit NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici