Războiul din Ucraina, ziua 752. Rachetele ruseşti au ucis 20 de persoane în Odesa, Zelenski promite represalii

Un atac cu rachete balistice ruseşti a lovit vineri o zonă rezidenţială din oraşul ucrainean Odesa, port la Marea Neagră, ucigând cel puţin 20 de persoane şi rănind peste 70, în cel mai sângeros atac al Moscovei din ultimele săptămâni, au declarat oficiali ucraineni, citaţi de Reuters.

656 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 752. Rachetele ruseşti au ucis 20 de persoane în Odesa, Zelenski promite represalii

Războiul din Ucraina. Rachetele ruseşti au ucis 20 de persoane în Odesa, Zelenski promite represalii

UPDATE Media: Cel puţin 15 dosare penale deschise în prima zi a alegerilor prezidenţiale din Rusia

Cel puţin 15 dosare penale privind presupusa "obstrucţionare a activităţii comisiilor electorale" au fost deschise în prima zi a alegerilor prezidenţiale din Rusia, a anunţat la 15 martie presa rusă Novaya Gazeta Europe, citând comisiile regionale de anchetă.

UPDATE Şcoli şi magazine închise în Belgorod pe fondul loviturilor aeriene

UPDATE Ţările occidentale denunţă organizarea de către Rusia a alegerilor în teritoriile ucrainene ocupate

"Rusia nu are nicio bază legitimă pentru a organiza alegeri pe teritoriul ucrainean suveran Kherson, Zaporizhzhia, Doneţk, Luhansk şi Crimeea. Aceste zone fac parte din Ucraina", a declarat Ministerul britanic de Externe pe X.

UPDATE Miliţia anti-Kremlin susţine că a capturat 25 de soldaţi ruşi

Într-o înregistrare video publicată pe Telegram la începutul zilei de 16 martie, comandantul Corpului Voluntarilor Ruşi, Denys Nikitin, cunoscut şi sub numele de război "White Rex", vorbeşte cu un bărbat prezentat ca fiind locotenentul superior rus capturat Alexei Volkov.

UPDATE Rezistenţa întrerupe "votarea" în oraşul ocupat Skadovsk, rănind 5 soldaţi ruşi

Explozia ar fi avut loc la ora locală 15.00, în piaţa centrală din apropierea secţiei de votare, în timp ce forţele ruse patrulau în apropiere.

UPDATE Serviciile secrete ucrainene susţin că au spart sistemul informatic de vot din Rusia / Putin a votat electronic la alegerile prezidenţiale

UPDATE ISW: Ruşii se pregătesc pentru o nouă ofensivă. Când va avea loc

UPDATE Evacuarea în masă a comunităţilor din regiunea Sumy / Zona nu mai poate fi locuită, ruşii bombardează zi şi noapte

Ştirea iniţială

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia va primi un „răspuns corect” din partea forţelor ucrainene pentru ceea ce el a spus că a fost un atac „josnic” asupra unui oraş care a fost atacat de drone sau rachete ruseşti aproape în fiecare zi în această lună.

Două rachete Iskander-M lansate din peninsula Crimeea ocupată de Rusia au avariat infrastructura civilă şi liniile de alimentare cu gaz şi electricitate din oraşul din sudul ţării, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper la televiziunea naţională.

Un medic şi un salvator au fost ucişi de o a doua rachetă după ce s-au grăbit să ajungă la faţa locului pentru a trata persoanele rănite în urma atacului iniţial. Zece persoane au suferit răni grave, a declarat Kiper.

Oficialii locali şi poliţia naţională au declarat că printre morţi se află şi poliţişti, inclusiv cel puţin doi ofiţeri superiori. Un fost viceprimar al oraşului a fost, de asemenea, ucis.

„Explozia a fost foarte puternică, mai ales a doua... Aceasta este o rachetă foarte puternică care zboară din Crimeea ocupată în câteva minute”, a declarat Kiper.

Unii locuitori, a spus el, se confruntă cu întreruperi în alimentarea cu gaz şi electricitate ca urmare a loviturilor.

„Forţele noastre de apărare vor face cu siguranţă totul pentru a se asigura că ucigaşii ruşi simt răspunsul nostru corect”, a declarat Zelenski pe Telegram.

Locuitorii s-au grăbit să doneze sânge, creând cozi la centrele medicale. Sâmbătă a fost declarată zi de doliu la nivel local.

Odesa, unul dintre cele mai mari porturi ucrainene, a fost mult timp ţinta atacurilor ruseşti, mai ales după ce Moscova a renunţat la un acord mediat de ONU care permitea trecerea în siguranţă a transporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici