Războiul din Ucraina, ziua 184. ONU "aproape sigur" va vizita centrala nucleară Zaporojie. Zelenski denunţă „terorismul nuclear” practicat de Rusia. Armata ucraineană înregistrează pierderi importante

  • Forţele aeriene ucrainene au suferit cea mai importantă lovitură din ultimele săptămâni
  • Ruşii au distrus opt avioane de război ucrainene în bombardamentele bazelor aeriene din regiunile Poltava şi Dnipropetrovsk
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că o rachetă Iskander a lovit un tren militar în staţia Chaplyne, ci nu o zonă rezidenţială, aşa cum susţineau oficialii ucraineni
24693 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 184. ONU "aproape sigur" va vizita centrala nucleară Zaporojie. Zelenski denunţă „terorismul nuclear” practicat de Rusia. Armata ucraineană înregistrează pierderi importante

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:30 Centrala nucleară Zaporojie, reconectată la reţeaua de energie electrică ucraineană

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, a reluat vineri furnizarea de energie electrică Ucraina, după ce două dintre cele şase reactoare ale sale au fost reconectate la reţeaua ucraineană, a anunţat compania nucleară de stat Energoatom.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află în sudul Ucrainei, a fost deconectată joi de la reţeaua ucraineană pentru prima dată în istoria sa, după ce un incendiu provocat de bombardamente a avariat o linie electrică, a anunţat anterior Kievul, potrivit Reuters.

"Astfel, centrala nucleară din Zaporojie, în pofida numeroaselor provocări ale ocupanţilor, continuă să funcţioneze în interiorul reţelei energetice ucrainene", a precizat Energoatom într-un comunicat după ce al doilea reactor a fost reconectat.

UPDATE 19:45 ONU "aproape sigur" va vizita centrala nucleară Zaporojie la începutul săptămânii viitoare

O echipă de inspectori ai organismului de supraveghere nucleară al ONU este pe cale să efectueze o vizită de urgenţă la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, în sud-estul Ucrainei

Surse au declarat pentru Wall Street Journal că este "aproape sigur" că o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita centrala la începutul săptămânii viitoare, deşi detaliile sunt încă în curs de finalizare.

Se făceau "pregătiri frenetice" după un progres în negocierile privind accesul, a declarat pentru ziar o persoană familiarizată cu acest subiect.

UPDATE 16:30 Consiliul UE convoacă o reuniune de urgenţă: "Suntem într-un război energetic cu Rusia"

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunţat, vineri, convocarea unei reuniuni de urgenţă la nivel ministerial pentru a discuta despre modalităţile de gestionare a crizei energetice, în contextul eforturilor de reducere a dependenţei de Rusia.

"Preşedinţia cehă a Consiliului UE va convoca o reuniune urgentă a miniştrilor Energiei pentru a discuta despre măsuri de urgenţă specifice pentru abordarea crizei energetice", a declarat vineri premierul Cehiei, Petr Fiala, într-un mesaj postat pe Twitter.

UPDATE 16:00 Agenţi ruşi au monitorizat antrenarea militarilor ucraineni în baze din Germania

Agenţi ai serviciilor secrete ruse au monitorizat antrenarea militarilor ucraineni în baze germane şi americane de pe teritoriul Germaniei, afirmă oficiali din cadrul agenţiilor de securitate citaţi de publicaţia Der Spiegel şi de site-ul T-online.de.

Serviciul german de Informaţii Militare (MAD) a observat vehicule suspecte în apropierea Bazei militare germane Idar-Oberstein, în landul Rheinland-Pfalz, şi în apropierea Bazei americane Grafenwöhr, în landul Bavaria.

În aceste unităţi militare sunt instruiţi membri ai armatei ucrainene pentru a putea utiliza vehicule blindate şi sisteme de artilerie livrate de Germania şi de Statele Unite Ucrainei în contextul războiului cu Rusia.

UPDATE 15:00  Macron cere protejarea centralelor nucleare din Ucraina: "Nu trebuie să fie instrumente de război"

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut, vineri, protejarea centralelor nucleare din Ucraina, avertizând asupra riscurilor unor incidente cu impact internaţional, informează cotidianul Le Monde.

"Centralele nucleare civile nu trebuie să fie instrumente de război", a afirmat Emmanuel Macron în cursul vizitei în Algeria, referindu-se la situaţia complexului atomo-electric Zaporojie din Ucraina.

"Războiul nu trebuie să afecteze siguranţa nucleară a ţărilor, a regiunilor şi a noastră a tuturor. Instalaţiile nucleare civile trebuie protejate în totalitate", a subliniat preşedintele Franţei.

UPDATE 12:00  - Centrala nucleară din Zaporojie nu mai furnizează energie electrică Ucrainei. Toate cele patru linii electrice nu mai fucţionează, relatează TASS citând un oficial al instalaţiei ruseşti.

 Delegaţia AIEA ar putea vizita centrala nucleară Zaporojie săptămâna viitoare

O delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a ONU ar putea vizita centrala nucleară Zaporizhzhia săptămâna viitoare, au declarat oficiali ucraineni.

Ei susţin, de asemenea, că Rusia încearcă să saboteze vizita.

Oficialii ucraineni au adăugat că bombardamentele ruseşti în zonă au continuat peste noapte.

Anterior, Energoatom, compania nucleară de stat ucraineană, a declarat că centrala a rămas neconectată la reţeaua electrică a ţării (vezi postarea noastră la 8.25).

UPDATE 10:00 - Rusia, cât pe ce să provoace un accident nuclear la centrala nucleară de la Zaporojîie". Mesaj important transmis de Zelenski:  „Rusia a pus Ucraina şi Europa la un pas de un dezastru radioactiv”


Zelenski: Pentru prima dată în istorie, centrala nucleară de la Zaporojie s-a oprit. Protecţia de urgenţă a unităţilor electrice a funcţionat după ce ultima linie funcţională de electricitate a centralei a fost avariată de bombardamentele ruseşti. Generatoarele Diesel au fost activate imediat pentru a oferi energie centralei, să o sprijine după ce a fost închisă. Lumea trebuie să înţeleagă ce ameninţare este aceasta: dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi angajaţii noştri nu ar fi reacţionat după pana de curent, am fost deja forţaţi să facem faţă consecinţelor unui accident radioactiv. Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv.

UPDATE 06:10 Scholz: Germania nu va furniza Ucrainei arme care pot fi folosite pentru a lovi Rusia

Potrivit cancelarului german Olaf Scholz, scopul Republicii Federale Germania este de a-l „împiedica pe Putin să învingă” şi de „a păstra integritatea teritorială a Ucrainei”.

Cancelarul se teme că războiul se poate transforma în „Al treilea război mondial” dacă nu este bine gestionat. 

UPDATE 05:00

Economia Ucrainei ar trebui să se stabilizeze până la începutul anului viitor şi să se extindă cu până la 15,5% pe parcursul anului 2023, în funcţie de evoluţiile militare din războiul purtat împotriva Rusiei, potrivit ministrului ucainean al economiei.

UPDATE 04:00 

Pericol de raid aerian! Ruşii au lansat peste 100 de proiectile diferite din teritoriile ocupate.

UPDATE 03:00

Naţiunile Unite condamnă bombardamentele ruseşti asupra ţintelor civile. Ministerul rus al apărării se disculpă şi a dat asigurări că civilii prinşi în bombardamente sunt victime colaterale, ţintele vizate fiind militare.

UPDATE 02:00 

„Oficialii AIEA sunt foarte, foarte aproape de a  vizita centrala Zaporojie”, a declarat directorul AIEA, Rafael Grossi.

Potrivit directorului agenţiei, misiunea AIEA pe care se aşteaptă să o conducă personal în câteva zile are scopul de a inspecta integritatea centralei nucleare de la Zaporojie, de a dialoga cu personalul rus şi ucrainean şi de a stabili o prezenţă permanentă la faţa locului.

UPDATE 01:00

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut „o conversaţie telefonică grozavă” cu preşedintele SUA Joe Biden. Zelenski i-a mulţumit omologului său pentru sprijinul acordat în războiul împotriva Rusiei. Totodată, ar fi discutat care vor fi următorii paşi pentru obţinerea unei victorii în faţa Rusiei.

UPDATE 00:00 Boris Johnson nu poate beneficia de cadoul primit în Ucraina

Boris Johnson a primit reducere la călătoriile cu trenurile ucrainene. Dar nu poate folosi cardul pentru că programul nu a fost lansat de autorităţi

El a postat o fotografie cu un card de fidelitate proaspăt primit de la Caile Ferate ucrainene (Ukrzaliznytsia), cardul de loialitate cu numărul 001. Compania însăşi a trimis-o poliţei cu o zi înainte.

Dar există o nuanţă care a devenit o problemă: Johnson este încă primul şi singurul proprietar al cardului. Transportatorul nu a lansat încă un program de fidelitate.

Rezumatul zilei

  • Ruşii din Belarus au atacat în cursul nopţii regiunea Kiev: două zboruri au ajuns în districtul Vyshgorod. Nu există victime sau răniţi printre civili.
  • În urma bombardării satului Chaplyne, 25 de persoane au murit, dintre care doi copii. Un băiat de 11 ani a murit sub dărâmăturile unei case, un alt copil de 6 ani a murit într-un incendiu de maşină în apropierea gării. Alte 31 de persoane au fost rănite.
  • În cursul nopţii, armata rusă a bombardat patru districte - Synelnykivskyi, Nikopolskyi, Kryvorizkyi şi Dniprovskyi. Mai multe clădiri au fost distruse în Velikomykhailivka. Opt răniţi. Printre ei se numără şi trei copii. Cea mai mică fetiţă are 2 ani! Toată lumea este în spital.
  • Norvegia a devenit oficial principalul furnizor de gaze din Europa în locul Federaţiei Ruse.
  • Acţiunile ruşilor au provocat o deconectare completă a Centralei Nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istorie.
  • Aproximativ 6 miliarde de dolari vor fi livrate de SUA ca ajutor pentru Ucraina: trei miliarde vor fi pentru apărare, trei pentru ajutor financiar. Pachetul include sistemul de apărare aeriană NASAMS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici