LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 513. / Trupele ruse din Bahmut sunt „semi-încercuite”, susţine un comandant ucrainean. Militarii ucraineni folosesc muniţiile cu dispersie furnizate de SUA

  • Ucraina foloseşte muniţii cu dispersie furnizate de SUA
  • Ministerul ucrainean al Apărării: Navele care se îndreaptă către porturile de la Marea Neagră controlate de Rusia vor fi considerate ţinte militare
  • Ministerul Apărării din Regatul Unit: Blocada Rusiei la Marea Neagră este în pericol din cauza dronelor de suprafaţă şi a rachetelor ucrainene
  • UE sancţionează Iranul pentru a împiedica exportul de componente pentru drone
12038 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 513. / Trupele ruse din Bahmut sunt „semi-încercuite”, susţine un comandant ucrainean. Militarii ucraineni folosesc muniţiile cu dispersie furnizate de SUA

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE - Un ofiţer FSB rus care a lansat războiul în Donbas în 2014 a fost arestat

Un tribunal din Moscova a aprobat arestarea lui Igor Girkin, un criminal de război rus şi fost comandant al forţelor ruseşti din Ucraina.
 
Măsura a fost luată ca urmare a criticilor dure ale lui Girkin la adresa dictatorului rus Vladimir Putin pentru că nu a făcut suficient pentru a câştiga războiul împotriva Ucrainei. Instanţa a ordonat ca Girkin să fie ţinut într-un centru de detenţie preventivă până la 18 septembrie. El a fost acuzat de îndemn la activităţi extremiste pe internet.
 
Girkin, cunoscut şi sub numele de Igor Strelkov, este un fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). În aprilie 2014, a organizat cucerirea oraşului Sloviansk, în regiunea Doneţk, iniţiind războiul Rusiei în Donbas. 

UPDATE - Un atac rusesc a ucis 4 persoane în regiunea Zaporizhzhia

Trupele ruseşti au bombardat o aşezare de lângă Huliaipole, în regiunea Zaporizhzhia, ucigând patru lucrători ai unei întreprinderi agricole, potrivit autorităţilor locale.
 
Potrivit consiliului local din Huliaipole, atacul a ucis patru bărbaţi şi a rănit alţi doi. Oraşul Huliaipole, aflat în prima linie de front în regiunea Zaporizhzhia, a fost supus unor atacuri constante din partea poziţiilor ruseşti din sud.

UPDATE - Bombardamentele ruseşti au ucis 2 copii în regiunea Doneţk

Trupele ruse au lansat un atac de artilerie împotriva satului Druzhba din regiunea Doneţk în jurul orei 15.00, ucigând doi copii, a scris guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko, pe Telegram.
 
"Unul dintre proiectile a lovit curtea în care se aflau copiii, un băiat de 10 ani şi o fată de 16 ani care erau fraţi.” a scris Kyrylenko.
 
Ministerul de Interne a informat că băiatul a fost ucis la locul atacului, iar sora lui a murit la spital mai târziu în cursul zilei. Atacul a rănit, de asemenea, o femeie în vârstă care a fost spitalizată, a adăugat Kyrylenko.

UPDATE - Germania trimite în Ucraina 10 tancuri Leopard 1 şi alte ajutoare

Guvernul german a anunţat că a trimis în Ucraina primele 10 tancuri Leopard 1A5, precum şi alte ajutoare militare.
 
Pachetul mai include 20 de mitraliere MG3 pentru vehicule blindate, peste 1.000 de cartuşe de artilerie de 155 mm, peste 2.000 de muniţie fumigenă de 155 mm, un nou sistem de pod şi 12 remorci de însoţire.
 
De asemenea, Berlinul a livrat patru vehicule de protecţie a frontierei, 10 radare de supraveghere terestră, 16 camioane Zetros, 100.000 de truse de prim ajutor şi 80 de drone de recunoaştere RQ-35 HEIDRUN.

UPDATE - Consiliul de Securitate al ONU va discuta în această după-amiază acordul privind cerealele

Consiliul de Securitate al ONU va organiza astăzi o şedinţă de informare privind situaţia din Ucraina.

Printre subiectele de pe ordinea de zi se numără suspendarea de către Rusia a Iniţiativei privind cerealele din Marea Neagră, negociată de ONU.

Delegaţia britanică la ONU a declarat că se va discuta despre "consecinţele umanitare ale întreruperii de către Rusia" a acordului.

În prezent, Turcia nu este unul dintre cei 15 membri ai Consiliului, aşa că nu va putea contribui la reuniunea din această după-amiază.

Dar Rusia va fi prezentă, fiind unul dintre cei cinci membri permanenţi ai consiliului, care este în prezent prezidat de Marea Britanie.

UPDATE - Putin: Occidentul alimentează "flăcările războiului" prin susţinerea Ucrainei

Preşedintele Putin a acuzat Occidentul că alimentează "flăcările războiului" prin susţinerea Ucrainei pe tot parcursul războiului.

El a vorbit la televiziune înaintea unei reuniuni online a consiliului de securitate.

Preşedintele rus a mai spus că orice armament occidental furnizat Ucrainei "arde bine" pe câmpul de luptă.

UPDATE - Turcia: Discuţiile planificate cu Putin ar putea restabili acordul privind cerealele

Preşedintele Turciei afirmă că discuţiile sale viitoare cu Vladmir Putin ar putea duce la restabilirea acordului privind cerealele negociat de ONU.

Recep Tayyip Erdogan a declarat, potrivit presei locale, următoarele: "Încetarea acordului privind cerealele din Marea Neagră va avea o serie de consecinţe, de la creşterea preţurilor globale la alimente la penurie în anumite regiuni şi, potenţial, va duce la noi fluxuri de migranţi. Cred că, discutând temeinic problema cu preşedintele Putin, putem asigura continuarea acestui efort umanitar."

UPDATE - Depozitele de cereale din regiunea Odesa, atacate cu rachete

Depozitele de cereale din regiunea Odesa au fost atacate pe parcursul nopţii cu rachete ruseşti, potrivit Sky News.

Oficialii ucraineni susţin că două atacuri au avut loc pe timpul nopţii. Nataliya Gumenyuk, purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare din sudul Ucrainei, spune că ruşii au lansat două valuri de rachete. A doua serie de rachete a lovit ţinta în timp ce salvatorii încercau să stingă un incendiu.

„Lovitura a avut loc de fapt simultan cu alerta de raid aerian, deoarece este foarte dificil să detectezi rachete în astfel de circumstanţe", a explicat Gumenyuk.

UPDATE - Rusia a pierdut 240.690 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat vineri că Rusia a pierdut 240.690 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 680 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.133 de tancuri, 8.080 de vehicule blindate de luptă, 7.145 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.610 sisteme de artilerie, 692 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 440 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 310 elicoptere, 3.933 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE - Ameninţarea cu rachete de la Odesa s-a terminat, susţin forţele aeriene ucrainene

Alerta de raid aerian şi ameninţarea cu rachete de la Odesa s-au încheiat acum, potrivit forţelor aeriene ucrainene, după avertismentele de mai devreme privind mai multe atacuri asupra oraşului-port din sudul Ucrainei.

UPDATE - Energoatom: ruşii constrâng muncitorii fabricii din Zaporojie

„Directorul general” al centralei nucleare Zaporojie, Iuri Chernichuk, desemnat de Rusia, face presiuni pe lucrătorii centralei care au refuzat să semneze contracte cu operatorul nuclear de stat al Rusiei, pentru a activa al patrulea bloc energetic, a informat Energoatom pe Telegram.

UPDATE - Rusia atacă Odesa pentru a treia noapte consecutiv

Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că încearcă să paralizeze capacitatea Kievului de a exporta cereale prin ţintirea infrastructurii portuare, în timp ce Moscova a susţinut că loviturile sunt o răzbunare pentru atacul Kievului asupra podului din Crimeea.

UPDATE - Comandantul forţelor terestre, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că trupele ruse din Bahmut au fost semiîncercuite, pe măsură ce Ucraina a creat condiţii pentru a recupera oraşul.

"În momentul de faţă, desfăşurarea trupelor ruseşti seamănă cu un arc, concentrat în Bakhmut. Şi sunt în semiîncercuire. Ei bine, este imposibil să nu profităm de asta", a declarat Syrskyi.

Potrivit comandantului, recucerirea oraşului Bahmut ar avea o valoare strategică semnificativă, deoarece oraşul serveşte drept nod de transport, permiţând trupelor ruse progrese suplimentare.

Syrsky nu a furnizat termenul pentru revendicarea oraşului Bahmut, dar a promis că va fi recuceri cât mai curând posibil.

UPDATE -Ministrul Culturii din Ucraina a demisionat

Ministrul Culturii, Oleksandr Tkachenko, şi-a prezentat oficial demisia.

„În această seară (20 iulie) i-am adus o scrisoare de demisie primului ministru din cauza unui val de neînţelegeri despre importanţa culturii în timpul războiului. Mai târziu am fost surprins de declaraţia preşedintelui cu privire la aceeaşi problemă”, a declarat Tkachenko.

În discursul său din seara de 20 iulie, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că i-a cerut prim-ministrului Denys Shmyhal să ia în considerare înlocuirea lui Tkacenko.

Zelenski a subliniat că acest lucru este legat de deciziile ministrului privind alocarea fondurilor de stat. Anterior, ministrul a propus alocarea a peste 500 de milioane de Hrivine, echivalentul a 13,54 milioane de dolari, pentru a finaliza construcţia Muzeului Memorial Naţional al Holodomorului.

UPDATE - Kirby: Ucraina foloseşte muniţiile cu dispersie „în mod eficient”

Ucraina a început să folosească muniţii cu dispersie în ultima săptămână şi le foloseşte „eficient”, a declarat reporterilor John Kirby, coordonatorul Consiliului Naţional de Securitate al SUA pentru comunicaţii strategice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici