Războiul din Ucraina, ziua 616. Ruşii atacă civilii ucraineni. Kremlinul neagă şi susţine că au vizat obiective militare

  • Kremlinul acuză Kievul de implicare în explozia de la o fabrică militară rusă aflată la 2.000 de kilometri vest de Ucraina
  • Secretarii cabinetului Biden pledează pentru ajutorul Ucrainei în Senat
  • Grăniceri ucraineni raportează: Rusia pare să fi retras majoritatea trupelor din Belarus
834 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 616. Ruşii atacă civilii ucraineni. Kremlinul neagă şi susţine că au vizat obiective militare

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE Bulgaria expulzează un propagandist rus

Un cetăţean rus care lucra pentru mass-media de stat rusă Rossiyskaya Gazeta a fost expulzat din Bulgaria pe motiv că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale, a anunţat Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) din această ţară.
 
Alexander Gatsak, corespondent acreditat al agenţiei, a fost convocat anterior de Ministerul bulgar de Interne, dar a refuzat să se prezinte, ascunzându-se în schimb pe teritoriul Ambasadei Rusiei în Bulgaria, a precizat agenţia.
 
El a părăsit Bulgaria la 1 noiembrie.
 
Pe lângă faptul că a fost expulzat din Bulgaria, Gatsak a primit o interdicţie de intrare în întreaga Uniune Europeană.
 
Nu este clar ce a făcut Gatsak în mod specific pentru a merita expulzarea, dar agenţia a declarat că acţiunile sale au fost "menite să protejeze securitatea naţională, nu să limiteze libertatea de exprimare şi de opinie".

UPDATE Guvernul ucrainean anunţă noi reguli de export pentru produsele agricole

Guvernul a aprobat o modificare majoră a regulilor de export al produselor agricole ucrainene, a anunţat Ministerul Agriculturii. Începând cu data de 10 noiembrie, numai companiile verificate vor avea voie să exporte bunuri precum cereale şi uleiuri procesate.
 
Pentru a fi inclusă pe lista exportatorilor verificaţi, o întreprindere trebuie să se înscrie în Registrul Agrar de Stat, precum şi să îndeplinească o serie de criterii.
 
Compania trebuie să fi fost înregistrată ca plătitor de taxă pe valoarea adăugată începând cu 23 februarie 2022 şi la momentul depunerii unei cereri de export de bunuri, a explicat Ministerul Agriculturii. De asemenea, compania nu trebuie să aibă datorii fiscale la returnarea veniturilor în valută.
 
În plus, întreprinderea trebuie să furnizeze documente bancare care să confirme că a exportat cu succes cel puţin un transport între 23 februarie 2022 şi 27 octombrie 2023, "care a avut ca rezultat returnarea veniturilor în valută".

UPDATE Ucrainenii susţin că avioanele ruseşti aruncă obiecte explozive pe căile maritime din Marea Neagră

Autorităţile din Ucraina susţin că avioanele de război ale ruşilor au aruncat „obiecte explozive” pe traseele navelor civile din Marea Neagră. S-a întâmplat de trei ori în ultimele 24 de ore, dar coridorul de transport încă funcţionează, au mai spus ucrainenii, potrivit Reuters.

UPDATE Coreea de Nord a trimis peste un milion de proiectile de artilerie în Rusia

Serviciile secrete sud-coreene consideră că Coreea de Nord a trimis peste un milion de proiectile de artilerie Rusiei pentru a impulsiona războiul împotriva Ucrainei, a relatat Associated Press, citând un deputat sud-coreean care a participat la o şedinţă cu uşile închise cu oficiali din domeniul serviciilor de informaţii.

Obuzele pe care Moscova le-a primit de la Phenian prin intermediul navelor şi al altor mijloace de transport de la începutul lunii august însumează provizii pentru două luni, a declarat deputatul Yoo Sang-bum, care face parte dintr-o comisie parlamentară de informaţii, făcând referire la Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) al ţării.

De asemenea, Coreea de Nord şi-ar fi trimis consilierii pentru a-i instrui pe oficialii ruşi cu privire la utilizarea adecvată a muniţiilor, a relatat Bloomberg, citându-l pe Yoo.

UPDATE Rusia a pierdut 301.490 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat miercuri că Rusia a pierdut 301.490 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 680 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.223 de tancuri, 9.834 de vehicule blindate de luptă, 9.624 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.250 de sisteme de artilerie, 846 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 563 de sisteme de apărare aeriană, 321 de avioane, 324 de elicoptere, 5.468 de drone, 20 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Rafinărie de petrol din Ucraina, lovită în timpul unui atac aerian

Reprezentanţii forţelor aeriene ucrainene susţin că ruşii au lansat zeci de drone şi o rachetă în atacul nocturn care a vizat infrastructura militară şi energetică. 18 dintre cele 20 de drone kamikaze Shahed lansate de ruşi au fost distruse înainte de a-şi atinge ţinta, au anunţat ucrainenii.

Tot miercuri, oficialii regionali au declarat că rafinăria de petrol Kremenchuk a fost lovită, potrivit Reuters. Unitatea din regiunea centrală Poltava a luat foc, a transmis Filip Pronin, şeful administraţiei militare a regiunii.

„Incendiul a fost stins. Situaţia este sub control", a comunicat oficialul pe Telegram.

Nu există informaţii despre victime şi valoarea pagubelor. Rafinăria, despre care Pronin a spus că nu funcţionează, a fost atacată în mod repetat de la începutul războiului din Ucraina.

UPDATE Ruşii închid podul din Crimeea

O alertă de raid aerian a fost declarată la Sevastopol. Oficialii numiţi de Moscova au oprit traficul pe podul din Crimeea pentru a preveni eventuale incidente sângeroase.

UPDATE Vestul şi centrul Ucrainei au fost vizate de dronele ruseşti

Rusia a declanşat un atac cu drone în mai multe regiuni din vestul şi centrul Ucrainei la începutul zilei de 1 noiembrie, a informat presa locală.

Sirenele de apărare antiaeriană au sunat ore în şir în regiunile Lviv, Ternopil şi Khmelnytskyi.

UPDATE Oficialii ruşi îngrijoraţi de pierderea controlului asupra regiunilor periferice

Liderii militari ruşi sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de pierderea controlului asupra regiunilor periferice ale ţării în urma revoltelor recente din Republica Daghestan, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului

UPDATE Sondaj: Majoritatea ruşilor nu sunt pentru încetarea invaziei dacă asta ar înseamna să returneze teritoriile ocupate către Ucraina

Potrivit sondajului, doar 34% dintre ruşi l-ar sprijini pe preşedintele Vladimir Putin dacă ar decide să pună capăt invaziei şi să returneze teritoriile ocupate către Ucraina. Cu toate acestea, 70% dintre respondenţi au spus că ar sprijini decizia lui Putin de a pune capăt invaziei Ucrainei fără a returna teritorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici